Skriv ut denna sida

Genombrott för religiös dialog på Cypern

Socialdemokrater för tro och solidaritet 26 februari 2013

I torsdags genomfördes på Cypern ett officiellt möte mellan ärkebiskop Chrystosomos och muftin Dr Talip Atalay. Den här typen av möten har varit omöjliga under femtio år. Genombrottet är ett resultat av det medlings- och dialogarbete som Peter Weiderud, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet genomfört. - Det senaste året har inneburit riktigt stora framsteg, säger Peter Weiderud i en kommentar efter toppmötet.

Mötet mellan Cypriotiska kyrkans ärkebiskop och den sunnimuslimska muftin pågick över två timmar, och diskussionen handlade om hur man kan stärka de mänskliga rättigheterna och bevara det omfattande kulturarv bestående av kyrkor och moskéer som riskerar att gå förlorat.

- Vi har under vårt dialogprojekt genomfört två tidigare möten mellan ärkebiskopen och muftin, och har dessutom genom informella kontakter lyckats få bättre relationer så att kulturminnen bättre kan vårdas, säger Weiderud och fortsätter: När det gäller att vårda och rädda kyrkor och moskéer är det dock mycket kvar att göra, för att rädda kulturvärden och därigenom också minska de politiska och religiösa spänningarna mellan nord och syd.

Peter Weiderud,
förbundsordförande
070-845 03 60

Lars G Linder, 
Förbundssekreterare/presskontakt
08-545 553 31
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

______________________

Socialdemokrater för tro och solidaritet glöder för fred, frihet och rättvisa. Vi vårdar solidariteten och slåss mot orättvisorna, gärna tillsammans med dig. Vi vill bygga en hållbar värld där alla behövs, alla får plats och ingen diskrimineras.
Tro och solidaritet. Det är vi

Socialdemokrater för tro och solidaritet