Skriv ut denna sida

Palestina: För farligt att leka utomhus

Gunnar Olofsson 31 mars 2016

Palestinska barn på Västbanken tvingas tillbringa allt mer tid inomhus. Det är helt enkelt för farligt att leka utomhus, där de riskerar att bli offer för den israeliska arméns nu accepterade politik att skjuta allt och alla som skulle kunna utgöra ett, inbillat eller verkligt, hot mot soldaterna.

 

 

Enligt Rädda Barnen i Palestina (DCI-Palestine) har 40 barn dödats av den israeliska armén de senaste 6 månaderna – ibland i samband med påstådda försök att anfalla israeler, men ofta i samband med demonstrationer och protester mot ockupationen.  Under samma tid har enligt FN 2.177 barn skadats.

Haitham al-Baw (14) sköts i ryggen när han lekte med två andra tonåringar och deras två hundar på en kulle, och Abdelrahman Obeidallah (13) dödades när han stod i en ring med vänner efter skolan med sin ryggsäck vid fötterna. Enligt modern till Haitham släpper familjen nu bara ut de yngre syskonen för att dessa skall komma till skolan – och då har de alltid en vuxen med sig.
En taleskvinna för den israeliska armén uppger att det är ”viktigt att komma ihåg att vi upplever en stor våg av terrorism från palestinier som kommer från Judéen och Samarien" (Israels namn på det ockuperade Västbanken), och att det är ”terrorister i alla åldrar, en del av dem små barn, som genomför dessa attacker”.
Lagom till den Palestinska Jordens Dag 30 mars har Israels regering annonserat beslagtagande av ytterligare stora landområden på Västbanken för byggande av än fler judiska bosättningar. Enligt den israeliska fredsorganisationen ”Peace Now” rör det sig i första hand om 234 hektar i Jordandalen  – den största enskilda landstölden på flera år.
Redan bor närmare 600.000 illegala bosättare i 237 samhällen på ockuperad mark. Ungefär 20 industrizoner för bosättarprodukter täcker 1.365 hektar och israeliska bosättare kontrollerar utöver detta 9.300 hektar jordbruksmark och saluför varor i 187 shoppingcentra. 25% av Israels behov av grus och sten för byggnation är stöldgods från Västbanken.

Regeringar i länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA har protesterat mot Israels senaste planer. Från Sveriges feministiska regering hörs – ingenting.

Gunnar Olofsson