Skriv ut denna sida

Förutsägbart tragisk anti-BDS-kampanj

Joacim Blomqvist 24 februari 2016

Kampanjen mot Israels illegala ockupationspolitik, BDS (Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner) blir alltmer framgångsrik. Det blir uppenbart sedan den israeliska högern sedan något år har sjösatt en anti-BDS-kampanj.

 

Med osaklig propaganda, internet-troll, och skräck ska kritiska röster vinnas över till den israeliska sidan är det tänkt.

Den förre Pink Floyd-medlemmen Roger Waters intervjuades av Independent här om dagen. Han beskriver situationen för musiker som vill ta ställning.

-        Det enda svaret på BDS, man får höra, är att det är antisemitism. Det vet jag eftersom jag ofta anklagats för att vara nazist och antisemit under de senaste tio åren, säger rockstjärnan vars engagemang mot fascism och murar mellan människor är välkänd.

-        Min industri har varit särskilt ängslig att ens höja rösten mot Israel. Det finns jag själv, Elvis Costello, Brian Eno, Maniac Street Preachers och en eller två till, men ingen i USA där jag bor. Jag har talat med många av dem men de är skrämda från vettet.

-        Om de säger något i offentligheten så har de inte längre någon karriär. De blir förstörda. Nu hoppas jag ge några av dem styrka så att de slutar vara rädda. Så de kan resa sig för att räknas, för vi behöver dem. Vi behöver dem desperat i detta samtal på samma sätt som vi behövde musiker som anslöt sig till demonstranterna mot Vietnamkriget

Intervjun möttes mycket snart av Israeliskt hat på internet, som omedelbart bekräftade rockstjärnans analys. Den israeliska avgrundshögern menade att BDS är antisemitism. Den som bojkottar den israeliska högerregeringens allt brutalare politik, med sina massakrer på Gazas civilbefolkning, med utomrättsliga avrättningar på köksknivsbeväpnade ungdomar, med sina långvariga tvångsomhändertagande av småbarn, mord på fiskare etcetera är definitivt antisemit, menar man.

I en video i den amerikanska kampanjen mot BDS försöker man göra det sannolikt att BDS vill bojkotta allt som är israeliskt. En person tar sitt gevär och skjuter sönder sina elektroniska attiraljer och en Dannon yoghurt, men då en israelisk representant vill skjuta sönder bibeln får han nog (han kommer nog från bibelbältet). Det retoriska tricket är att blanda samman den israeliska statens högerpolitik, med israeliska personers vetenskapliga framsteg. Lika intellektuellt ohederligt som alltid. BDS handlar inte om Einstein, Marx, Arendt eller mikrochip. BDS riktar sig mot ockupationspolitik. Kampanjen mot BDS syftar däremot till att skrämma enskilda kritiska personer till tystnad.

Samtidigt verkar kampanjerna inte gå hem. Vid en konferens i Jerusalem med 150 framstående israelvänner, så presenterade den USA-amerikanska högermannen Frank Lutz följande statistik:

-        Turistministeriets försök att framställa Israel som en cool turistdestination (genom tjejer i bikini) har misslyckats.

-        Judisk-amerikanska studenter har en ökande negativ bild av Israel

-        42 procent tror att Israel vill få fred

-        38 procent menar att ”Israel är civiliserat och ett västland”

-        31 procent tror att Israel är en demokrati

-        Inte mindre än 21 procent menar att USA bör ta parti för palestinierna

Det skriver webbtidningen Mondoweiss som även observerar att Israelvännerna håller BDS ansvariga för spridningen av hat mot Israel.

Det verkar finnas en stor brist på självinsikt i Israel, åtminstone ifall man lyssnar på propagandan som är påfallande enfaldig. Sekvensen lyder – den som inte är för väpnade kolonier inuti Palestina, den som inte är för att nya vapensystem regnar död och förintelse över Gaza, den som inte är för apartheidmuren, den som inte är för utomrättsliga avrättningar. Den som är för universella mänskliga rättigheter. Ja den är antisemit.