Skriv ut denna sida

Brittiska independents journalist Robert Fisk rapporterar från Syrien

Joacim Blomqvist 14 juni 2015

En av världens bästa journalister, brittiska Independents Robert Fisk har skrivit en serie mycket läsvärda artiklar från Syrien. Hans udda metod är att han inte alls åker runt till olika krigsskådeplatser i syfte att få spektakulära reportage. Istället stannar han kvar, möter människor och makthavare i deras vardag. Med resultatet att han ofta hinner före alla andra. Han rapporterar från internationell politiks yttersta smärtpunkter.

Det blev exempelvis Robert Fisk som var den första västerländska journalisten att rapportera från massakern i de båda palestinska flyktinglägren Sabra och Shattila i Libanon, i september 1982. Han är den ende västerländska journalist som träffat Usama bin Ladin. Inte en gång utan tre. Han körde kapp med de Sovjetiska stridsvagnarna i Afghanistan 1979.

Sedan många år bor han i Beirut, i ett hus uppe på kullarna med utsikt över staden. Han har förärats mängder av priser. Och hans arbete som Independents Mellanösternkorre tillhör det bästa och mest insiktsfulla som skrivs om regionen. Läs gärna hans Syrienrapporter här