Skriv ut denna sida

Bojkotta ockupationen!

Gunnar Olofsson 11 juli 2013

EU handlar idag 15 gånger så mycket med olagliga israeliska bosättare som med palestinier på Västbanken. Räknat per person är förhållandet 100 mot ett. Bosättarna stjäl palestiniernas vatten för att odla apelsiner, tomater och avocado – som sedan säljs på våra marknader. Vår konsumtion rycker undan grunden för palestiniernas existens.

I början av juni hölls det fjärde mötet för den palestinska rörelsen för bojkott av israeliska varor, idrott och kultur i Betlehem på Västbanken. Mötet slog liksom tidigare fast att en bojkott av israel är nödvändig för att tvinga regimen att ge upp ockupationen av Palestina, och införa lika rättigheter för alla sina medborgare. Och att man behöver hjälp från omvärlden med att genomföra bojkotten.

Situationen är i korthet att EU idag handlar 15 gånger så mycket med olagliga israeliska bosättare som med palestinier på Västbanken. Räknat per person är förhållandet 100 mot ett. Bosättarna stjäl palestiniernas vatten för att odla apelsiner, tomater och avocado – som sedan säljs på våra marknader. Vår konsumtion rycker undan grunden för palestiniernas existens.

En bojkott innebär att vi tills vidare inte har något kulturellt, vetenskapligt eller idrottsligt utbyte med Israel så länge som ockupationen fortsätter. Ungefär som med Sydafrika innan man avskaffade apartheid. Vi åker inte på kongresser till eller turistar i landet. Vi köper inte israeliska varor.  Vi avstår från Jaffaapelsiner och grapefrukt, Sharonfrukter, avocado, vindruvor och dadlar från Israel, Primefood kyckling och vegetariska produkter från Hälsans kök, Millennium och Yarden viner, Soda Stream/Club och Konsums ekologiska läsk, tomatjuice Eldorado, hudvårdsprodukter Ahava, IT-produkter från Wizlan, CheckPoint, RiT, RadGuard, Algorithmic och Ossi Scandinavia, babyservetter ICA, Glimma värmeljus IKEA samt skolkritor från Omega och Crayon.

Ockupationen måste upphöra! Bojkotta ockupationen!

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson