Skriv ut denna sida

Sista konserten

Margareta Zetterström 18 juni 2013
Συγκίνηση στην τελευταία συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας & Χορω ertsocialnetworks

Har du sett youtubeklippet med den gråtande blonda violinisten under den sista konserten med grekiska statstelevisionens symfoniorkester?

Då har du också sett 2000-talets variant av Untergang des Abendlandes, en skrämmande bild av hur finanskapitalet nu sätter tänderna i vår västerländska demokrati och tuggar i sig allt som andas kultur, tradition, gemenskap, ja allt som ryms i begreppet public service.
Denna grekiska symfoniorkester har lagts ner — som en del av det gigantiska sparprogram den så kallade Trojkan påtvingat det grekiska folket. De rika skattesmitarna lämnas skadeslösa, med sina tillgångar säkrade "offshore". Men orkestermusiker och korister, de berövas sitt levebröd och sina möjligheter att bevara Grekland som kulturnation.
Jag gråter med den blonda violinisten och även med den mörkhåriga körsångerska som, när dirigenten som extranummer drar i gång den grekiska nationalsången, tappar rösten av idel rörelse. Denna sista konsert spelades i det statliga tv-bolaget ERT:s lokaler och sändes ut på torget till en stor och brokig allmänhet. Musikerna bar denna gång inte frack och lång klänning. De hade vanliga vardagskläder och spelade med ett ödesmättat allvar, som om det gällde livet, vilket det också gör, både för dem själva och de tusentals människorna ute på torget.
Efter nationalsången gjorde någon i publiken, eller om det var i kören, ett trevande men trotsigt V-tecken. Men det fick mig ändå inte att sluta gråta. Jag tyckte mig ha sett Europas framtid, så som den kommer att te sig inte bara för Grekland utan för oss alla om vi inte motsätter oss finanskapitalets allt mer ohemula krav.

MARGARETA ZETTERSTRÖM


"Trojkan", som de kallas i södra Europa, är lika med den Europeiska Centralbanken, den Internationella Valutafonden och den Europeiska Kommissionen.


Länkar till den italienska dagstidningen la Republica
http://video.repubblica.it/dossier/crisi-grecia-2011/grecia-orchestra-ert-ultimo-concerto-in-lacrime/132185/130706
http://video.repubblica.it/dossier/crisi-grecia-2011/grecia-orchestra-ert-l-ultimo-inno-prima-della-chiusura/132186/130707

Margareta Zetterström