Skriv ut denna sida

ISAF ockuperade och förstörde hälsoklinik

Svenska Afghanistankommittén 6 december 2012

afghansk flicka

- Detta är inte bara ett totalt oacceptablet brott mot alla etablerade regelverk, utan kan även på lång sikt ha en negativ inverkan på den afghanska befolkningens tillgång till hälsovård. På grund av sådana här incidenter förlorar patienter och hälsovårdspersonal tron på hälsovårdsinrättningar som neturala zoner som respekteras av stridande parter. De vågar inte komma i närheten av dem igen, säger Andreas Stefansson, Svenska Afghanistankommitténs landchef i Afghanistan.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) har mött representanter för den internationella militära styrkan ISAF i Afghanistan för att diskutera den allvarliga incident som skedde 23-25 oktober i år. Under tre dagar ockuperade, och delvis förstörde, soldater ur den afghanska nationella armén och ISAF-styrkan en av organisationens kliniker i Wardakprovinsen. ISAF erkänner att att händelsen var ett kraftigt kontraktsbrott och försäkrade SAK om att man ska göra allt för att undvika liknande händelser i framtiden.

Soldater ur den afghanska nationella armén och ISAF-styrkan tog sig den 23 oktober med våld in i SAKs klinik i Sewaka, i Chakdistriktet i Wardak. Soldaterna bröt upp dörrarna och höll mot personalens vilja dem kvar i lokalerna. Soldaterna ockuperade kliniken i tre dagar. Den användes som arrestlokal och logistikcentral.

Delar av den mur som omger kliniken  förstördes, så även fönster och dörrar, sjukhusbäddar, stolar och bord. Eftersom kliniken hölls stängd kunde personalen varken ta emot patienter eller utföra sina arbeten.

- Detta är inte bara ett totalt oacceptablet brott mot alla etablerade regelverk, utan kan även på lång sikt ha en negativ inverkan på den afghanska befolkningens tillgång till hälsovård. På grund av sådana här incidenter förlorar patienter och hälsovårdspersonal tron på hälsovårdsinrättningar som neturala zoner som respekteras av stridande parter. De vågar inte komma i närheten av dem igen, säger Andreas Stefansson, SAKs landchef i Afghanistan.

Genèvekonventionen säger att hälsovårdspersonal, såväl som rörliga och fasta hälsovårdsinrättningar ska respekteras av stridande parter, och inte under några som helst omständigheter utsättas för några attacker. ISAF bekräftade vid mötet att de har tydliga regler för att respektera Genèvekonventionen, och hävdade att ockupationen av kliniken var oavsiktlig.

- Vi förväntar oss att ISAF tar vår oro på allvar och ser fram emot de åtgärder som de åtagit sig själva för att kartlägga hälsovårdsinrättningar och förbättra truppernas utbildning vad det gäller skydd av hälsovårdsinrättningar, säger Andreas Stefansson.

- Tillsammans med andra aktörer inom hälsovården i Afghanistan kommer vi fortsätta att hålla ett öga på dessa ärenden, tillägger Andreas Stefansson.


Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en biståndsorganisation som arbetar för människors rättigheter i Afghanistan. Organisationen har sedan 1982 bedrivit ett framgångsrikt utvecklingsarbete i landet tillsammans med det afghanska folket. SAK initierar och driver projekt inom utbildning, hälsovård, rehabilitering av funktionshindrade samt utveckling på landsbygden. Organisationen är religiöst och politiskt obunden och finansieras av Sida, EU, Världsbanken och tusentals privatpersoner.

För mer information, vänligen kontakta Erik Halkjaer, pressansvarig för Svenska Afghanistankommittén, tel: +46 (0) 73-33 22 463 eller e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Svenska Afghanistankommittén