Skriv ut denna sida
fredag, 14 maj 2010 14:57

Jurgen Reeder: Det tystade samtalet

Skrivet av  Agneta Willans
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Det tystade samtalet

Jurgen Reeder

Norstedts

Det tystade samtalet. Om staten, psykiatrin och försöken att undanröja det psykoanalytiska inflytandet är en debattbok, som behandlar hur samhällsutvecklingen lett fram till en nedmontering av det psykodynamiska samtalet som metod inom psykiatrin. Det dynamiska samtalet bygger på den psykoanalytiska teori som Sigmund Freud utvecklade och som använts och vidareutvecklats under 1900-talet.

Jurgen Reeder, leg psykoterapeut och psykoanalytiker, redogör i boken för den förändringsprocess som skett och alltjämt sker inom psykiatrin. Hur primärvården, med sina små resurser och inom detta område bristande kompetens, förvandlar människors ”normala” livskriser till sjukdomstillstånd som bör medicineras bort eller behandlas med hjälp av tankemässig ”omprogrammering” så att symtomen försvinner – dock förblir dessvärre orsakerna till symtomen förborgade. Boken beskriver Högskoleverkets diskvalificering av sex olika, sedan många år tillbaka väletablerade terapiutbildningar, som fråntagits sina examinationsrättigheter samt hur Psykoterapiinstitutet, Sveriges viktigaste institution för psykoterapi, lagts ner.

Författarens tes är att den, sedan lång tid tillbaka, växande kontroll- och granskningskultur som finns i samhället är förklaringen till det som skett. Allt måste kontrolleras, vägas och mätas – kvalitetssäkras. Kvalitetssäkringsideologin utarbetades ursprungligen för att göra industriell produktion mätbar och därmed möjlig att jämföra med andra produkter. ”Mätbara mål” är honnörsordet men hur mäter man mjukdata som erfarenhet, personlig lämplighet, ”tyst kunskap”? Hur mäter vi kvalitén på en människas liv? Detta låter sig naturligtvis inte göras och det känns upplyftande att Reeder talar klarspråk i denna fråga.

Men vad är orsaken till att allt – även det som inte går att mäta – ska kvalitetssäkras? Kopplingen mellan att försöka vaska fram vad som är god eller mindre god kvalité inom t.ex. vården har, som allt annat i dagens samhälle, samband med det kostnadseffektiva tänkandet. Vad är viktigare än en god affär? Mänskligt sett, är en god affär oftast en dålig affär!

Det tystade samtalet är en mycket intressant och läsvärd bok, som undanröjer något av dimridåerna kring statliga utredningar. Texten är i stycken så teoretisk att den blir svårtillgänglig. Men det tystade samtalet gäller inte enbart det psykodynamiskt inriktade samtalet utan också det sociala/samhälliga/politiska samtalet, om sakernas tillstånd. Diskussionen kring dessa frågor underkastas ”kostnadseffektivitetens” argument och tystas med hjälp av dessa.

Nuförtiden gäller det – sorgligt nog – bara ”att gilla läget”.

Agneta Willans

Läs 3006 gånger Senast ändrad söndag, 06 juni 2010 14:14