Skriv ut denna sida
torsdag, 06 mars 2014 02:40

"Blicken"

Skrivet av  Åke Lasson
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

 Jag vill som författare flagga upp för att min debutroman "Blicken" (ges ut 31/3) har som tema de högaktuella diskussionerna om cancerpatienters oro och förtvivlan

Romanen är extremt ovanlig, eftersom huvudtemat är hur starkt man som läkare påverkas av sina patienters öde och oro. För att sticka ut hakan, får läsaren för första gången se och förstå hur man som behandlande läkare tänker och känner inför sina drabbade patienter. Att man som läkare bär med sig en del patienter livet ut.

Kort om mig: Efter 35 år som aktiv kirurg, sista 30 åren på kirurgiska kliniken Skånes Universitetssjukhus Malmö, "sadlade" jag om 2009. Jag kände tydligt att sjukvårdens fokus sista åren alltmer flyttades från kontinuerlig patient-läkarkontakt och vård till stordrift, maximal produktion och pengar. Hösten 2009 började jag därför heltid på Lunds Universitets tvååriga Författarskola, med examen juni 2011. Under tiden har jag arbetat kvar 50 % på kirurgen. Sista året har jag gått Författarskolans  magisterutbildning, med magisteruppsats och examen augusti 2013.

 

I Blicken följer vi den unge kirurgen Rickard Falcks verklighetsbaserade vardag i 2000-talets Sverige. En kirurgdag fylld av möten ansikte mot ansikte med svårt sjuka patienter både på akutmottagningen och kirurgavdelningar och av operationer. Berättarfokus är den sjukes och de anhörigas reaktioner och rädsla, men framför allt läkarens egna känslor. Den känslige unge kirurgen berättar om sin egen smärta, ensamhet, osäkerhet och otillräcklighet i dessa möten och hur starkt hans eget liv påverkas. Hur ska han kunna berätta för en människa att hon snart ska dö? Hur kan han ge hopp i hopplösa situationer? Samtidigt all den närhet, glädje och tillfredsställelse han möter, som gör att han orkar och älskar att vara läkare.

     Alla "patientöden" vi möter är tagna från mitt eget liv som verksam kirurg, även om namn, kön, ålder mm ändrats av sekretesskäl. De realistiska operationsscenerna är också självupplevda. Däremot är själva ramberättelsen, förlagd till år 2004, och alla karaktärer förutom patienterna helt fiktiva, liksom de olika sjukhusen. 

Jag är säker på att Blicken är spännande och tänkvärd för en mycket stor läsekrets, både inom och utanför sjukvården. De etiska och existentiella frågorna bör också kunna användas för reflexion/diskussion i utbildningen av läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer och präster.     

Jag bifogar länk till provlas.se där Ni kan läsa 1:a kapitlet i sin helhet, samt produktblad på boken.

http://www.provlas.se/blicken/ 
 
9789197947282.jpg
Läs 13864 gånger Senast ändrad torsdag, 06 mars 2014 02:55