Skriv ut denna sida
tisdag, 17 december 2013 23:29

After work. Farväl till arbetslinjen

Skrivet av  Marie Heldén
Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

Arbetslösheten i Sverige är 8 procent. 411 000 personer är utan jobb trots att  politikerna ständigt betonar arbetslinjen. Utan resultat. Då är det intressant att läsa en bok som "After work. Farväl till arbetslinjen"  där 18 akademiker, journalister och aktivister ställer många invanda begrepp på huvud.

 

-Alla pratar om jobben, men ingen ställer sig frågan varför? menar antologins redaktör Kristian Borg. Det finns en föreställning att fler jobb är den enda vägen till ett rättvisare samhälle, och för att vi ska få vård, skola och omsorg även i framtiden. Men kanske är det inte så? Samhället har oåterkalleligen förändrats, arbeten har försvunnit på grund av ny teknik och rationaliseringar. På många områden blir människor överflödiga och istället kommer 1800-talets dagsverkare tillbaka i form av inhyrd och tillfälligt anställd personal. 

Osäkerhet om morgondagens försörjning har blivit ett normaltillstånd för allt fler. Ett nytt Fattigsverige håller på att växa fram vid sidan om flotta shoppinggallerier och arenor.

Men borde inte målet med effektiviseringarna och produktionsvinsterna vara att växla ner och skapa kortare arbetsdagar till exempel?

Är medborgarlön, arbetstidsförkortning (den senaste var för 40 år sedan, år 1973), sänkt skatt på arbete och friår möjligt? Och önskvärt? Detta och mycket mer diskuteras i boken.

En arbetslinje utan tillräckligt med arbeten blir bara en hopplös återvändsgränd. 1900-tals ekonomen Keynes förutsåg att en 15-timmarsvecka skulle räcka för hans barnbarn i början av tjugoförsta århundradet, för att producera det som samhället behövde.

"Varför inte ta ut effektivitetshöjningar i form av fri tid istället för i form av ökande konsumtionsnivå?" undrar Birger Schlaug i sitt bidrag. "Arbeta mindre och älska mer!"

 

Till sist gäller frågan om arbete också frågan om vad "människan" är. Utan arbete, är vi värdelösa då? Arbetssamhället skapar människor som ständigt saknar något, ständigt upplever brist och pseudobehov vilket får oss att fortsätta arbeta och konsumera i en ändlös spiral. Problemet är att jorden inte klarar av en ständig tillväxt. 

Alternativet är ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle där vi arbetar inte för att vi måste, utan för att vi vill menar Pierre Gilly.

Meningen med boken är att föda nya tankar och samtal och det lyckas den utmärkt med.

 

"After work. Farväl till arbetslinjen". Red Kristian Borg. Medverkande: Birger Schlaug, Ann Ighe, Ylva Lundkvist, Benny Nilsson, Linn Spross, Pierre Gilly, Lasse Ekstrand m fl

Verbal förlag, 2013

 

Läs 3831 gånger Senast ändrad tisdag, 17 december 2013 23:42

Relaterade artiklar (efter tagg)