Skriv ut denna sida
torsdag, 08 november 2012 22:06

"Call Girl" Regi: Mikael Marcimain

Skrivet av  Antonie Frank
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

En thriller om makt och utsatthet. Om bordellhärvan, politikers sexköp och korruption i samhället. Folkhemmet som långsamt krackelerade inifrån.

DRAMA/THRILLER 140 min.
Sverige. 2012 Nordisk Film
Regi Mikael Marcimain.
Manus Marietta von Hausswolff von Baumgarten
Skådespelare Pernilla August, Sofia Karemyr, Josefin Asplund, Sven Nordin, Ruth Vega Fernandez, David Dencik, Simon J Berger.
Längd: 2.20. Från: 15 år.

Filmen baseras fritt på den sk. Geijeraffären där bland annat justitieministerns Lennart Geijer var inblandad i köp av sex av minderåriga. Besöken och sexköpen på en bordell i Stockholm hemligstämplades av den svenska rikspolisen. Filmen är regisserad av Mikael Marcimain tidigare känd i tv-serier som ”Lasermannen” och ”Upp till kamp” Manus till ”Call Girl ” är skrivet av Marietta von Hausswolff von Baumgartens inspirerad av bordellhärvan 1976.

2008 krävde de idag vuxna flickorna en offentlig ursäkt samt skadestånd där de som minderåriga blev sexuellt utnyttjade av ett flertal politiker. Även kvinnornas försök till resning misslyckades och avslogs.

Händelsen tar oss med tillbaka till sjuttiotalet och speglar den tidens anda, sjuttiotalet med dess frihet och politiskt ifrågasättande. Filmen målar upp ett trovärdigt sjuttiotal där en av flickorna Iris spelas av Sofia Karemyr. Jag ställer några frågor till henne under filmfestivalen och frågar om det var svårt att gestalta rollen som Iris? Hon svarar lite blygt, nej och att hon fick stort stöd av inspelningsteamet.

Sofia Karemyr gör en ovanligt trovärdig roll som Iris i den utsatta och övergivna flickans uppväxt på gränsen till vuxenvärlden. Hon rymmer med kusinen från ungdomsvårdskolan och blir ett lätt offer för bordelmamman, Dagmar Glans. Hon gullar och bekräftar flickorna och i nästa stund utdelar hon rått och kallt en örfil. Dagmar Glans förträffligt spelad av Pernilla August, bordellmamman som förser maktens vita män med prostituerade. Allt i en tappning av sjuttiotalet, kryddat med cigarettrök och platåskor.
                        
”Call Girl” fokuserar på människan, de utsatta flickorna, om maktens män och deras sexuellt utnyttjande av minderåriga. Filmen speglar en tid då prostitution fortfarande var tillåten men här utnyttjas barn. Allt tystades ner för lång tid framåt.

Filmens foto blandas med arkivbilder av politikertal. Det något suddiga raspiga i fotot ger en trovärdig bild av den tidens media. Filmen tar oss genom maktens korridorer blandat med mord och spaning. En trovärdig politisk thriller i sjuttiotalets tidsanda med orangelackerade volvobilar, maktens portföljer och korruption men också en film om folkhemmet som börjar att krackelera och dess människor.

Filmen belyser och sätter fokus på dem som ingen lyssnar på, om de minderåriga flickorna men också om bordellmamman den enda som åtalas och får villkorlig dom. Maktens män går fria.

Bordellhärvan skapar fortfarande irritation och Mårten Palme planera att anmäla filmen om han finner förtal av sin far fd. statsminister Olof Palme. Skådespelaren Magnus Krepper gestaltar en icke namngiven statsminister och kan ha likhet med Olof Palme. I filmen köper statsministern sex av de minderåriga flickorna.

Förvånas vi över denna paradox? Det räcker att gå ut en kväll runt T-centralen och möta unga tjejers vilsna blickar och se diskreta sexköpare fixa sitt ligg.

Missa inte ett stycke svensk nutidshistoria suveränt gestaltad i en thriller utöver det ovanliga.

Antonie Frank
5 poäng

Läs 4184 gånger Senast ändrad torsdag, 08 november 2012 22:21

Relaterade artiklar (efter tagg)