Skriv ut denna sida

Mystiskt tåg i Kiruna

Nils Lundgren 8 april 2014
Mystiskt tåg i Kiruna
Bild: http://runeberg.org/statskal/1940bih/0395.html

Norrbottens-Kurien 2011-11-23 Det var den syndikalistiska tidningen Arbetaren, på 1940-talet en sexdagarstidning med en upplaga på mellan 20.000 och 30.000 exemplar under krigsåren, som avslöjade den tyska permittenttrafiken.

Mystiskt tåg i Kiruna

Några veckor efter den tyska ockupationen av Norge fick Arbetaren in ett tips från Kiruna, något som resulterade i en artikel med rubriken "Mystiskt tåg vållar undran i Nordsverige".

Senare skulle Arbetaren också offentliggöra den så kallade Skarpnäcksordern, som innebar positiv särbehandling av tyska stridsplan på en flygplats i södra Stockholm.

Under perioden april 1941 till oktober 1942 drabbades Arbetaren utan rättegång av 21 konfiskationer. Dessutom hade ansvarige utgivaren Birger Svahn dömts till tre månaders fängelse för att tidningen publicerat ett upprop från Internationella transportarbetarfederationen om bojkott och blockad av tyska fartyg i neutrala hamnar.

En nordlig kollega till Arbetaren, sexdagarstidningen Norrlandsfolket, drogs under kriget in sju gånger.

Norrlandsfolket, gavs ut i Kiruna (syndikalistisk) från 1925.

Har du mer information? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.