Skriv ut denna sida

Asbjørn Sunde - krigshjälten som förlorade freden

Video: Kristian Eidesvik. Nils Lundgren 10 juli 2013
Foredrag om Asbjørn Sunde Kristian Eidesvik

Foredragsholder: Lars Borgersrud // "Krigshelten som tapte freden". "Det var verd å kjempe for friheten – friheten for alle land, for alle raser, for alle klasser, for alle mennesker og alle sinn." Asbjørn Sunde.

 

Asbjørn Sunde var ledare för den Kominternstyrda Osvaldgruppen, den svenska Wollwebergruppens motsvarighet i Norge. Gruppen var verksam i Norge under hela kriget. Om Osvaldgruppen är hjältar eller inte, finns det väldigt olika meningar om. "Hjemmefronten" hade en annan syn på det aktiva motståndet. De menade att man skulle förbereda sig på den dag då Tyskland militärt besegrades, att då vara beredda att ta över. "Hjemmefronten" var emot en del sabotageaktioner samtidigt som "Hjemmefrontens" militära organisation använde sig av Osvaldgruppen för avrättningar och sabotage. När arbetstjänstens kontor sprängdes i luften för att få bort alla handlingar på dem som skulle skickas till läger i Tyskland, då använde sig Hjemmefronten av proffssabotörerna i Osvaldgruppen. Osvaldgruppen var väldigt betydelsefull för att se till att Norge gjorde aktivt motstånd mot Nazi-Tyskland.

Läs mer:

Folket i Bild/Kulturfront nr 2/2013
(Levande historia)

Wollwebergruppen.1935 fick tysken Ernst Wollweber i uppdrag från Komintern att bygga upp en organisation för speciella internationella uppgifter. Huvudkontoret låg i Oslo, medlemmarna fanns i Belgien, Nederländerna, Tyskland och Skandinavien. Medlemmarna fick inte ha någon koppling till något kommunistparti. Den svenska polisen misstänkte redan 1938 att det var en "internationell sabotageliga".
Ernst Wollweber åkte fast i Sverige, och organisationen rullades upp. Wollwebergruppen värvade ju nån som man vagt hört talas om, nåns svåger, nån med alkoholproblem. Tittar man på dem som rekryterades till Osvaldgruppen i Norge, så är det ju folk som varit i Spanien, sabotageutbildade, det är folk de känner väldigt väl. Det är verkligen en kvalitetsskillnad på rekryteringen och sättet att jobba. Alla exemplen från Sverige här i boken är ganska misslyckade sabotörer, ganska misslyckade radiooperatörer, de åker ju dit allihopa.
Ingen har skrivit en samlad historia om gruppen. Wollwebers memoarer på 343 sidor som sträcker sig fram till 1947 är opublicerade i Sverige. Den stora boken om såväl personen Wollweber som om hans världsomspännande organisation saknas fortfarande.
Filmen om Ernst Wollweber 1 december. Socialistiskt Forum, ABF, Stockholm Biografi: Ernst Wollweber Wikipedia: Ernst Wollweber engagerade sig 1919 i det tyska kommunistpartiet, KPD. Han valdes 1932 in i den tyska riksdagen
Rekommenderas också:

Wollweber-organisasjonen i Norge av Lars Borgersrud

pdf-arkivet: Tekster av Lars Borgersrud Tema for doktorgradsavhandlinga var «Wollweber-organisasjonen i Norge». Borgersrud har særlig hatt norsk militær- og krigshistorie som forskingsfelt.
Video: Kristian Eidesvik. Nils Lundgren