Skriv ut denna sida

Operation Norrsken

Om journalisten Christoph Anderssons senaste bok 12 februari 2013

Christoph Andersson: "Plötsligt fick Stasi oväntad draghjälp – från svenska vänstertidskriften FIB Kulturfront. I maj 1973 avslöjade dess reportrar Jan Guillou och Peter Bratt att Sverige samarbetat med USA och spionerat på olika länder i öst. Spionaget bedrevs genom IB, Informationsbyrån". Christoph Andersson samtalar om Operation Norrsken med ABF Stockholms Göran Eriksson onsdag 13 mars

Journalisten Christoph Andersson har grävt i arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om dess svenska kopplingar som han presenterar i sin nya bok "Operation Norrsken"

Christoph Anderssons artikel "Så skulle Stasi skaka Sverige" i Sydsvenskan
"IB, Informationsbyrån var kopplad till försvarsstaben och socialdemokratin. I FIB Kulturfront namngavs nitton svenska IB-agenter. Alla med bild, personnummer och inkomstuppgifter. Likaså namngavs flera företag, som alla påstods fungera som täckmantel för IB:s verksamhet. Tack vare Guillou och Bratt hade Vieweg äntligen fått sin krok. ”När jag i maj läste artiklarna i Folket i Bild kom jag plötsligt ihåg att allt som beskrevs där utspelat sig en gång tidigare, men i jätteformat, nämligen inom ramen för samarbetet med Tredje rikets institutioner. Även den gången försiggick det farliga spelet i hemlighet”, noterar Vieweg i sitt förord till ”Den Trojanska hästen”."

Operation Norrsken
Om Stasi och Sverige under kalla kriget
Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa.

Den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet ”Operation Norrsken” och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt blåstes av i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna. Närmare bestämt genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors – och den socialdemokratiska regeringen Palme.

Christoph Andersson samtalar om boken med ABF Stockholms Göran Eriksson.

• Onsdag 13 mars kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 60 kr

 

Stasi i det svenska samhället

Sveriges Radio  Studio Ett

Än idag, snart 25 år efter Berlinmurens fall, är den fruktade tyska underrättelsetjänstens Stasis verksamhet i Sverige under kalla kriget helt utrett. I boken "Operation Norrsken" berättas flera historier om hur Stasi nästlade sig in i det svenska samhället långt in på 1980-talet. Författaren Christoph Andersson medverkar i Studio Ett. 16-timmen

 

Stasis smutsiga affärer i Sverige under Kalla kriget

2013-01-28 Norstedts förlag

Gmkvqxqqs2zxrqpxmxfv

Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grävt i de tyska arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om Stasis svenska kopplingar.

Operation Norrsken om Sverige och Stasi under Kalla kriget beskriver en rad Stasiaktiviteter i Sverige under Kalla kriget. Exempelvis Operation Norrsken, som skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors och den socialdemokratiska regeringen Palme.

Andersson skildrar också hur Stasi skickade agenten IM Thomas, alias Aleksander Radler, till Sverige på 1960-talet. Hans uppdrag var bland annat att låta utbilda sig till präst på universitetet i Lund och senare infi ltrera den svenska kyrkan. Samt fallet med tevejournalisten Cats Falck, som försvann under mystiska omständigheter 1984 och hittades död på Hammarbykanalens botten 1985. Även om omständigheterna kring hennes dödsfall ännu är oklara står det klart vad hon var på spåren, strax innan hon försvann. Boken handlar även om hur Stasis enhet för desinformation lyckades blåsa den svenske filmaren Roy Andersson, som lurades att lansera östtysk propaganda i en utbildningsfilm om aids, beställd av Socialstyrelsen. En film som fortfarande går att köpa. Samt hur Bofors använde sig av östtyska affärsmän, alla Stasiagenter, för att leverera krigsmateriel till Iran, trots förbud från den svenska regeringens sida.

Christoph Andersson Christoph Andersson är journalist och undervisar på Södertörns högskola. Han belönades 2009 med Ikarospriset i klassen ”årets fördjupning 2008” för sina P1-dokumentärer ”Från gatan in i parlamenten”. Programmen handlar bl a om växande högerextremism i Södertälje och tyska Mecklenburg.

Operation Norrsken  finns att låna på biblioteket

Stasis högkvarter i Berlin, nu museum

 

Stasis avlyssning och bandning Foto: Museum

Om journalisten Christoph Anderssons senaste bok