Skriv ut denna sida

Så kom de goda pepparkakorna till Sverige

Masood Punjabi 10 februari 2013

Första gången jag smakade hembakade pepparkakorna var för 30 år sedan. Det var mycket annat att äta och dricka men jag fastnade för de goda pepparkakorna.

Efter att ha firat jul första gången blev jag nyfiken och ville veta mer om de goda kakorna. Men jag fick aldrig något bra svar som gjorde mig nöjd.

 

Jag tog pepparkakorna för en given symbol för globalisering. Som ni vet innehåller de ingefära, nejlika, kanel och kardemumma. Vad jag ville säga är att pepparkakorna är en produkt från olika länder, de kan inte vara ursprungligen från Norden.

 

I helgen bakade min dotter de delikata pepparkakorna igen. Jag blev verkligen galen i deras doft. Då kände jag åter att jag ville veta mer om pepparkakans ursprung och kom fram till att de kommit till Sverige via Tyskland.

Pepparkakan har i dag en given plats i landets alla fikarum. Det har tagit lång tid för den att komma ända dit. Kakor med sting av starka kryddor har kunnat spåras till Egypten för över 4000 år sedan. De var även populära i det antika Rom.

 

Från början var pepparkakan lika mycket medicin som sötsak och ansågs öka sexlusten, förbättra synen och vara både ett preventiv samt abortmedel för kvinnor. Forskarna anser att Tyskland är den moderna pepparkakans hemvist.

 

I Nürnberg, Aachen och tysk-schweiziska Basel producerades kakor i stora lass för både export och inhemsk konsumtion. Troligtvis kom den till Sverige via tyska furstar, som på 1500 talet sände pepparkakor i present till olika personer de ville fjäska lite extra för. (Källor: kringlor och pepparkakor av Gösta Berg samt Mathistorisk uppslagsbok av Jan Öjvind Swahn. Etc. ).

 

Mina tankar går till de som odlar ingefära, nejlikor, kardemummor och kanel för våra goda pepparkakor. Vi ska inte glömma heller våra arbetslösa, sjuka och de fattiga pensionärer som befinner sig i jättesvårt ekonomisk läget. Personligen tycker jag att de är värda att få en rättvisare behandling av våra politiker.

 

Masood Punjabi

Masood Punjabi