Skriv ut denna sida

Vietnams general Vo Nguyen Giap över 100 år

Lars Gyllenhaal 14 juni 2012

General Giap (i vitt) studerar kartor tillsammans med Ho Chi Minh.

Vo Nguyen Giap ledde Vietnams väpnade kamp under många år och kämpade bland annat mot japaner, fransmän och amerikaner. Giap kom att utvecklas till en skicklig militär befälhavare och har också skrivit en hel del militärteoretisk litteratur. Det kan vara värt att notera att Giap fortfarande lever och har nyligen passerat hundraårsstrecket!

lars gyllenhaal

Lars Gyllenhaal

Häromkvällen satt jag framför TV:n och zappade mellan kanalerna när det helt plötsligt dök upp något intressant. Här tittade jag nu på färgfilmer tagna från Vietminhs uppladdning inför slaget om Dien Bien Phu 1954!

Vanligtvis brukar man kunna se filmer och bilder som tagits på franska eller amerikanska soldater, men nu såg jag hur Vietminh förberedde sig inför det stora anfallet.

 

Du har säkert hört talas om hur vietnameserna bar allt material över bergskedjorna och här kunde jag nu se allt på film också.

Cyklar kom att användas i stor omfattning och ironiskt nog kom en hel del av dessa från franska fabriker, som till exempel Peugeotfabrikerna.

Till och med artilleripjäser fraktades i delar och sattes därefter ihop när de kommit fram till ställningarna. Man kan kanske tycka att det inte gör så stor skillnad om en man tar med sig några kilo ris, men om femtiotusen man gör samma sak, blir det enorma mängder.

Förberedelserna för slaget leddes av general Giap, och det är knappast någon överdrift att påstå att det var en logistisk bragd som utfördes.


Cyklar kom till stor användning under uppladdningen. Varje cyklist kunde transportera upp till 300 kilo!

Vo Nguyen Giap kom att delta i Vietnams väpnade kamp under många år och kämpade bland annat mot japaner, fransmän och amerikaner. Giap kom att utvecklas till en skicklig militär befälhavare och har också skrivit en hel del militärteoretisk litteratur. Det kan vara värt att notera att Giap fortfarande lever och har nyligen passerat hundraårsstrecket!

 

Hur kommer det sig att det utkämpades ett stort slag vid just Dien Bien Phu? Efter andra världskriget kämpade Frankrike för att behålla sina kolonier men tidsandan var emot dem. En lång rad händelser ledde fram till att Dien Bien Phu valdes ut som en fransk bas för att bromsa upp inflödet av vietnamesiska styrkor. De franska förbanden var en brokig samling.

En fransk soldat med en lätt kulspruta av typ FM-24. Nackdelen med vapnet var att det inte gick att byta ut pipan när den blev för varm, utan man fick helt enkelt vänta på att den svalnade.

Här fanns främlingslegionärer från jordens alla hörn, marockanska och algeriska tiraljörer, vietnamesiska kolonialtrupper samt reguljära franska förband. Platsen blev snart omringad och det hela utvecklades till en blodig belägring. Hur det gick kan du läsa om i artikeln som du hittar genom att klicka på länken nedan.

 



Klicka här för att ladda hem den andra artikeln
i min artikelserie om vietnamkriget!


Glöm nu inte heller att titta in på webbsidan om Vietnamkriget. Jag fyller kontinuerligt på med information och det allra senaste hittar du under Senaste Nytt.

Klicka här för att gå till sidan
Lars Gyllenhaal