Skriv ut denna sida

The Gravedigger and the Teacher

Nils Lundgren 12 april 2012
The Gravedigger and the Teacher - "Fire in the hole" pikkosotaa den 6 dec 2010

The Gravedigger n the Teacher gör en tolkning Hazel Dickens dänga "Fire in the hole" som handlar om en gruvstrejk i USA. Videon är baserad på klipp från dokumentären "Kamrater, motståndaren är välorganiserad" om gruvstrejken i Kiruna 1969.

The Gravedigger And The Teacher med ena foten i punkscenen och den andra i americana, har umeåbandet dragit fram genom Sverige de senaste åren och spelat för både folk och fä.  Bandet består av Sofia Nilsson: sång, fiol, Björn Bergström: gitarr, dobro, sång, Kristian Tuoremaa: banjo, sång, Linus Johansson: kontrabas, Mattias Johansson: mandolin, munspel, slagverk, sång.

Fire In The Hole
Videon är gjord av Mattias Johansson och är baserad på klipp från dokumentären "Kamrater, motståndaren är välorganiserad" som handlar om gruvstrejken i Kiruna 1969. Kristian Tuoremaa jobbar fortfarande i gruvan, och hans far var med i strejken. Ibland kommer en såg och ett dragspel med också. Med de instrumenten spelar The Gravedigger And The Teacher amerikansk folkmusik där stilar som country, bluegrass, cajun, old time, blues, jugband och jävligt arga fackföreningssånger samsas i en ohelig allians. "Inga konstigheter, bara ös":
The Gravedigger n´ the Teacher - "Working Woman"


Ur en recension i Skånska dagbladet:

"The Gravedigger and the Teacher ...Umeåbandet visar en full förståelse för countryns rötter när de blandar Hank Williams- och Johnny Cash-låtar med, för att citera deras egen presentation, ”jävligt arga fackföreningssånger”. Vad mig anbelangar hade de gärna fått spela hela natten. Men det gjorde de nu inte och jag fick lomma hem efter att ha sjungit stämbanden ur kroppen till ”Cocaine blues”, ”Jambalaya” och ”Fire in the hole”.... Kan man för övrigt annat än älska ett band som kör ett mellansnack som följande: ”Vi har åkt från Ume… Kristian här har åkt från Karesuando. Han är gruvarbetare där så han är liksom rejäl. I och med att vi är från Ume skulle vi bli glada om vi fick se lite styrdans till den här” (läses med tung norrländsk dialekt). [youtube:http://www.youtube.com/watch?v=55jqz2VGN0c]

The Gravedigger And The Teacher: Vi gjorde runt 23 spelningar under 2010 - på demonstrationer, på raggarklubbar, på kafeer, på krogar, på guldgrävarfestivaler, på radio, på punkspelningar, på klubbar, på fester och på gator och torg. Den märkligaste spelningen i år bör ha varit när vi blev inbjudna att spela innan politikerdebatten på stadsbiblioteket och således hade toppmoderater och andra högerspöken som enda publik Naturligtvis spelade vi "Union Maid"). The Gravedigger And The Teachers spontanspelning på demonstrationen mot högerpolitik (under namnet Nilssons Kapell) var också kul och den vansinniga efterfestspelningen på Umeå MotorCycle Club var jäkligt minnesvärd. Och så lapplandsturnén förstås, den var vild. Överlag ett fint år med andra ord. Tack till alla som bokat oss och gett oss öl och mat och sovplats samt inte minst till alla ni som dansat och tjoat med oss. Extra stort tack till Linus Johansson (Janes, Folkvang) som ryckt in som kontrabasist på löpande band under årets lopp. Idag är Linus Johansson fast medlem i bandet.

BOKNING: Vi har inget fast gage. Ibland tar vi betalt, ibland spelar vi gratis och ibland spelar vi för öl och mat och husrum. Det beror liksom på omständigheterna. Kontakta oss via Facebook eller genom att maila mattias.jsn(a)gmail.com.

Hemsida: "The Gravedigger and the Teacher"

The Gravedigger And The Teacher spelar på sjuksköterskestudenternas manifestation i Umeå för högre ingångslöner. 31 mars 2012:

http://youtu.be/Iw3vIlNk8YQ

http://youtu.be/ny2t6MUGlwQ

http://youtu.be/2nFs4HD1scw

http://youtu.be/kejZurr2bNM

the Gravedigger and the Teacher plays "Blue Diamond Mines" at the SAC (swedish anarcho-syndicalist trade union federation ) 100 year celebration party.

The Gravedigger and the Teacher - Jambalaya (live in Karesuvanto) The Gravedigger and the Teacher spelar på Pallaveri i Karesuvanto, finland, 2010.