Skriv ut denna sida

Reportagekonferens 1979

Bror Kajsajuntti 24 februari 2014
Bror Kajsajuntti d.y
Bror Kajsajuntti d.y Bild: Anne Jord Ormrot

Jag pratade bara i gruppdiskussionerna. Gick aldrig upp i talarstolen. Det var något av "giganternas kamp".

Jag rensar gamla papper och finner en bunt från Folket i Bild/Kulturfronts reportagekonferens vid Katedralsskolan i Uppsala den 3 - 4 mars 1979. En månad senare kom 7:e-april-rörelsens stora demonstration för Arbete i Norrbotten.

Vid den tidpunkten skulle jag fylla 28 år, jag hade slutat på järnverket och gick på Yrkestekniska Högskolans stållinje. Jag tittar i papperna. Närmare 200 personer deltog. Jag har prickat för de fåtal jag kände, av vilka ytterst få är aktiva idag. Kanske var det en högtid för FiB, då det fanns en framtidstro och diskussioner om hur vi skulle utveckla det inhemska reportaget.

Jag ögnar igenom förberedelsematerialet, där jag har understrykningar, kantanteckningar och har även egna anteckningar. På programmet står det om en fest ordnad av Uppsalaavdelningen, med mindre förtäring, blåsorkestern, sånggrupp och dans. Konferensavgiften var 50 kr med resekostnadsutjämning.

Jag pratade bara i gruppdiskussionerna. Gick aldrig upp i talarstolen. Det var något av "giganternas kamp". Med mig hade jag även 10 ex av

Norrlandsbulletinen, en tidskrift jag själv arbetade med, där jag ville visa på andra reportage, som berörde folk lokalt. Det var knappt någon som köpte.
Jag säger inget ont om våra tidigare giganter. De gjorde stora reportage och har gått vidare. Var kom jag in, annat än som försäljare? Var fanns folket i bild?

1977 blev jag intervjuad i FiB av Folke Isaksson. Han hade blivit intresserad av mig som person, efter att jag skrivit en berättelse i Norrlandsbulletinen, som han prenumererade på. Han kom upp till Luleå för att göra ett reportage om järnverket/SSAB och intervjuade även chefen Björn Wahlström han varit skolkamrat med och några andra järnverksarbetare jag kände. Jag tyckte det var ett bra reportage, utöver att jag såg okammad ut och verkade skiftarbetartrött på bilden av fotografen Neil Goldstein, som var knuten till FiB.


Vart försvann alla efter den "journalisthögskola" som FiB var.

Hur kan vi blåsa liv i föreningen? Hur kan vi få den tidning som även skildrar den svenska verklighet jag drömmer om? Vi har även nu kunniga skribenter, som skriver om sina hjärtefrågor. Hur når vi dem jag försöker sälja till på fredag och lördag utanför Smedjan i Luleå mellan klockan 11 -13 ?

FIB-KF_Kulturkonferens_1979.jpg.

Bror Kajsajuntti

Relaterade artiklar (efter tagg)