Skriv ut denna sida

En lojalitetsförklaring

Leif Öhman Randijaur 21 januari 2014
Leif Öhman
Leif Öhman

"Norrbotten måste ta till vara ..." säger (S) märkta herrarna Bucht och Niska på presskonferens. Det gäller allas våra råvarutillgångar, i detta fallet gäller det mineraler och gruvor. Vad är Norrbotten?

Marcus Wallenberg förklarade i en intervju någon gång under 1970-talet familjens förhållande till socialdemokratin. Han förklarade att det finns en viss oro för regimskifte när det är valår. Anledningen var det nära samarbete/samförstånd som vuxit fram genom åren. Ett skifte skulle innebära nytt onödigt nybygge av ett redan väl fungerande förhållande. Saltsjöbadsavtalet med arbetsfreden som grund var gott nog för familjen Wallenbergs intressen.

Detta är nu historia och en ny växer fram.

En Wallenbergare som styrelseordförande i statliga LKAB. "Gemensamma" intressen har fört in fackföreningarna i styrelserummen. LO som fastighetsspekulant, investerar i aktier med medlemmarnas pengar. Parlamentet tjänstgör som förvaltare av den sammanvuxna statsapparaten(se wikipedia/korporativism). Samhällsansvar betyder att banker och räntor har beskydd i statskassan. Den nuvarande (S) ledaren instiftade det så kallade "märket" under sin tid som If-metalls ordförande. Samma ledare inbjöds personligen av LKAB:s ordförande till ett möte i Bilderberg-gruppen.

"Norrbotten måste ta till vara ..." säger (S) märkta herrarna Bucht och Niska på presskonferens. Det gäller allas våra råvarutillgångar, i detta fallet gäller det mineraler och gruvor. Vad är Norrbotten?

Enligt lag och rätt blir en halvmeter av ytskiktet norrbottniskt, där under i princip allmän egendom. Det vet dessa parlamentariker och ser gärna att rikedomar under halvmetern slumpas bort till profithungriga sammanslutningar. De har drömmar om att bli ihågkomna som frälsare likt Korpela med silverarken.

Det är fruktansvärt det som händer på Gàllok menar Bucht. Och han har rätt, utan att veta om det. Därför fortsätter han lojalitetsförklaringen med uttalat hopp om fler gruvor i länet. Inser inte dessa maktens apostlar att de tigger om fler Gàllok?

"Rim och reson i debatten" efterlyser Bucht och Niska. Vad är det? Vi har fina råvaror som skapar utveckling, säger de. Man häpnar, VI säger de. Ni hade det, de tillhör nu Northland.

De svarar själva: Man får inte börja med problemen.

Och det ska man få höra nu när problemen stått på kö. Jag vågar påstå att ni ljuger. Inget tyder på att Northland står på fast mark. Motståndet på Gàllok står fortfarande på fast mark, med ren luft och vatten. Och med käppar för hjulen.

Herrar Bucht och Niska!

Visst är det fruktansvärt?

 

Norrbottens-Kuriren 2014-01-20 De slår ett slag för gruvnäringen.

Norrbotten måste ta tillvara sina råvaror. Det var budskapet då Sven-Erik Bucht (S) och Pajalas förre kommunalråd Bengt Niska, kallat till presskonferens för att visa gruvans betydelse för Pajalas utveckling.

Leif Öhman Randijaur

Relaterade artiklar (efter tagg)