Skriv ut denna sida

Vägen är inte rak

Leif Öhman Randijaur 24 november 2013
Leif Öhman
Leif Öhman

Bolaget mötte ett motstånd de inte kalkylerat med, ideligen tog raksträckan slut. De tvingades till slut att bryta ny väg för att komma fram. Man kan gott säga att bolaget gav upp, de tvingades att lämna den raka vägen och om än tillfälligt kröka rygg och väg. Det räckte inte med att idiotförklara motståndet.

Vägen är inte rak, torn kan fällas, men också resas. Det är så det är.

Om vi backar en bit i almanackan, då var vägen rak, mellan varven också blockerad.

De flesta känner liknelsen om svampar ur jorden. Nu finns även stävet om tornen som kom upp ur jorden. Tornen var i sig höga varningar om att vi inte skulle kröka rygg. Den raka vägen, som ju ”alltid” är den enkla och närmsta, blev ett problem för bolaget.

Vi går nu mot vinter och då kommer tid för slipande av taktiker och strategier. Eller som man brukar säga, fortsättning följer. Då, efter det kommunala yttrandet kallas medborgarna till dialog, flera år för sent. Laglig rätt tycks fascinera kommunalrådet Andersson, han får genast medhåll av VD Boman i Jimab som euforiskt meddelar att bolaget visst har tillstånd. Lagligt tillstånd så klart.

(Och precis nu, här i skrivande stund hör jag i radio att Boliden drar sig ur det finska kärnkraftsprojektet. Bolaget har hittills satsat 50 miljoner i projektet, men säger sig blivit påverkat av den opinion som vuxit sig stark. Dock, Boliden tror på projektet och tillägger att kraftbygget nog blir av i alla fall. Comeback att vänta?)

Ja, laglig rätt var det. Jokkmokks lagligt valda politiker är upprörda, upprörda över att det finns en opinion som tar sig rätten att yttra sig. Laglig rätt och tillstånd har dock staten suveränt, under sommaren tillämpades den. Kommunalrådet Andersson kommenterade med sin upprördhet över att motståndet satte sig över bolagets lagliga rätt.

En av aktivisterna uttryckte sig så här: Bara för att det är en lag, behöver det inte vara rätt.

28:e november kommer ett antal aktivister att stå inför rätten i Gellivare, stämda av JimAB.

 

 

Leif Öhman Randijaur

Relaterade artiklar (efter tagg)