Skriv ut denna sida

Gunilla Carlssons palestinska resa: Visst bekostar vi ockupationen!

Gunnar Olofsson, debattör och medlem i Palestinagrupperna 18 juni 2013
Gunnar Olofsson, debattör och medlem i Palestinagrupperna
Gunnar Olofsson, debattör och medlem i Palestinagrupperna

Några dagar i juni besöker biståndsminister Gunilla Carlsson Mellanöstern, och de palestinska ungdomarna i Gaza. Temat här är vad Sverige, och Carlsson, kan göra för att förbättra livet för dessa ungdomar. Iklädd traditionell palestinsk klänning levererar Gunilla Carlsson sin bestämda uppfattning.

Palestinierna måste först och främst enas och bli sams. Och välja en ny regering. Den demokratiskt valda Hamasregeringen förtrycker kvinnor och kväver all kultur.

 

Enligt journalisten och bloggaren Rana Baker, som närvarar vid mötet, försöker flera deltagare berätta för biståndsministern att det är den israeliska ockupationen, och blockaden av Gaza, som är det verkliga problemet – och att man alldeles nyss genomfört en lyckad kulturfestival med deltagande av såväl Hamas ungdomsorganisation som flera uppsatta representanter för Hamas. Detta imponerar inte på Carlsson. Lika litet som påpekandet att den israelkontrollerade Erez checkpoint, mellan Gaza och Israel - som Carlsson själv passerat - utgör ett oöverstigligt hinder för palestinierna i Gaza att möta sina landsmän på Västbanken.

 

”Ja, visst bekostar vi ockupationen”, svarar biståndsministern på en direkt fråga. EU har ett speciellt associationsavtal med Israel som gör att israeliska produkter behandlas som europeiska inom unionen. Detta gäller dock, enligt EU-domstolen, inte produkter tillverkade på ockuperat område – något som dock inte fått Carlsson, eller regeringen, att (till skillnad från länder som Storbritannien och Danmark) kräva märkning av dessa produkter som, just, ockupationsprodukter. Visst, Sveriges regering och dess biståndsminister stöder och bekostar ockupationen. Så enkelt är det faktiskt.

 

Hemkommen till Sverige föreslår Gunilla Carlsson att det svenska biståndet till Palestina bör minskas med åtminstone en tredjedel – detta eftersom de uppsatta biståndsmålen inte uppnåtts. Orsaken till de icke uppnådda målen är att ”konflikten” – läs den israeliska armén! – gång efter annan förstört de svenska biståndssatsningarna, något som gör att Carlsson nu vill skydda de svenska skattebetalarnas pengar. Under sin resa har Carlsson också träffat den israeliske finansministern Yair Lapid, dock utan att kräva att de israeliska attackerna mot det svenska biståndet måste upphöra, och regimen betala ut de skattepengar man samlat in för den palestinska regeringens räkning – men behållit.

 

Carlsson har även träffat den israeliske chefsförhandlaren med palestinierna, Yitzhak Molcho, som beskrivs som ”hängiven, seriös och engagerad för fred”. Carlsson, och israelerna, vill att palestinierna förhandlar med Israel utan att byggandet av olagliga judiska bosättningar på palestinskt område upphör. Men vad skall man då förhandla om?

 

Från våra normalt vältaliga politiker och ledarskribenter är det tyst efter Gunilla Carlssons resa och märkliga uttalanden. Väldigt tyst. I den öronbedövande tystnaden vill jag därför höja min röst och säga följande: Sveriges bistånd till uppbygget i Palestina måste fortsätta, och helst ökas. Sveriges regering måste sätta ökad press på Israel att ersätta de skador man orsakat de svenska biståndsprojekten, kräva att angreppen upphör och genom EU verka för att det förmånliga samarbetsavtal Israel har med EU suspenderas till dess att ockupationen avslutats. Sverige bör också följa över 100 andra länders, i Norden Islands, exempel och utan dröjsmål erkänna staten Palestina inom de av FN erkända gränserna.
Gunnar Olofsson, debattör och medlem i Palestinagrupperna
Gunnar Olofsson, debattör och medlem i Palestinagrupperna

Relaterade artiklar (efter tagg)