Skriv ut denna sida

Osmakligt firande av Sveriges koloniala historia i Nordamerika

Antonie Frank Grahamsdaughter 17 maj 2013
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Bild: Kungens pressrum

Än idag lever Nordamerikas ursprungsbefolkning av sviterna av kolonisationen. Många lever under mycket svår fattigdom, missbruksproblematik och där självmorden kan var så hög som 4 av 10. Vi får hoppas att Sveriges kung tar sitt förnuft tillfånga och i fortsättningen avstår från att fira bildandet av kolonin ” Nya Sverige” i Nordamerika.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var på plats för att fira Sveriges koloni ”Nya Sverige” i delstaten Delaware, Nordamerika som fyller 375 år. Kungaparet och svenska ambassadören i USA deltog i firandet och de festligheter som organiserades av den svenskamerikanska organisationen The Swedish Colonial Society. I Festligheterna  deltog Oscars Borg Lodge # 172 och Vasa Order of America.


Spektaklet hölls för att fira Sveriges landstigning år 1638 i Wilmington i delstaten Delaware. Firandet toppas med utgivning av boken ”NEW SWEDEN On The Delaware” med bla förord av ambassadören Jonas Hafström. På platsen för landstigningen finns idag en park med ett minnesmärke, Delawaremonumentet utfört av Carl Milles.
Firande upprör mig eftersom det skulle vara otänkbart att vi skulle celebrera kolonisationen av Afrika med dess slavhandel som Sverige deltog i.

De svenska kolonisatörerna ankom till Nordamerika ” Kalmar Nyckel” och ” Fågel Grip” landsteg i mars 1638 och grundlade kolonin ” Nya Sverige” som bestod i 17 år. I Delawaredalen byggdes ett fort som döptes till Christina för att hedra den tolvåriga svenska drottningen. Den officiella historien är att kolonisatörerna ”köpte” landområden som tillhörde Lenni Lenape stammen. Kolonin var bland de första permanenta europeiska bosättningarna utmed Delaware floden. Sverige fortsatte under åren byggandet av forten Nya Elfsborg, Nya Stockholm för att utvidga sina landområden.

Inte långt från Nya Sverige utspelades massakern i Pavonia idag Jersey City. Wiechquaeskeck stammen som hade sökt skydd på platsen utsattes natten mellan den 25 och 26 februari år1643 för ett övergrepp. Denna händelse kom att kallas för ”Pavonia massakern ”Den beordrades av holländskt befäl för att skydda nybyggarna från de så kallade ”savages” (vildarn) 

 

Över ett hundratal ur Wiechquaeskeck stammen mestadels kvinnor och barn överfölls under natten. En massaker utfördes på sovande människor. Spädbarn slets från sina mödrar, skars i stycken och slängdes i elden i närvaro av sina föräldrar. Flera barn kastades i floden och när deras fäder försökte rädda dem från att drunkna hindrades de av soldater. Massakern i Pavonia som kostade 120 människors liv ur den fredliga Wiechquaeskeck stammen ansågs som en av de första och värsta grymheter som kom att utövas på ursprungsbefolkningen i Nordamerika.

 

Sammantaget under kolonisationen av Amerika utrotades mer än 60 miljoner av ursprungsbefolkningen genom krig, massaker, avrättningar, smittkoppor, svält.

Ursprungsbefolkningen i Delawaredalen kom senare att tvingas bort från sina markområden. Dom tvingades att flytta västra USA och Kanada. De var de första som koloniserades och motsatte sig europeisk erövring av deras mark. De tvingades att underteckna ett fredsfördrag med kolonisatörerna. Fördragen följdes sällan och Nanticoke och Lenni-Lenape tvingades senare till reservatet på Delmarva halvön i New Jersey.

 

Många passiviserades, fattigdom och misär var utbredd i reservaten. Andra blev assimilerade av den europeiska majoritetsbefolkningen tvingas att bli jordbrukare eller industriarbetare. Deras barn fördes bort till internatskolor för att omvandlas till den vita majoritetsbefolkningens kultur. ( Whitewash) Majoriteten av ursprungsbefolkningen ingick i den största assimileringspolitiken som genomförts i historien.

De många schablonbilderna i form av exotisering av nordamerikas ursprungsbefolkning skapades av filmindustrin i Hollywood. För något år sedan kunde jag läsa i en katalog till en av Sveriges största filmfestivaler i den officiella inbjudan till invigningsfesten–”om du kommer utklädd inom temat Red Western ” så erbjuds ” Gratis eldvatten till alla rödskinn”

Än idag lever Nordamerikas ursprungsbefolkning av sviterna av kolonisationen. Många lever under mycket svår fattigdom, missbruksproblematik och där självmorden kan var så hög som 4 av 10. Men det finns också ett samhälle som kämpar för upprättelse och utveckling. First Nation People i Kanada har ett betydande program för högskoleutbildning som är kostnadsfri för denna grupp samt ett utvecklat stöd för First Nations filmproduktion.

Vi får hoppas att Sveriges kung tar sitt förnuft tillfånga och i fortsättningen avstår från att fira bildandet av kolonin ” Nya Sverige” i Nordamerika.

Antonie Frank
Filmare/ journalist

Antonie Frank Grahamsdaughter

Relaterade artiklar (efter tagg)