Skriv ut denna sida

Breivik, ursprungsfolken och Lena Andersson

Hernrik Persson 19 juni 2012

Författaren Lena Andersson väckte en viss debatt när hon skrev en ledarkolumn i DN 21/4 om hur extremnationalister länge använt sig av en ursprungsfolksidé när de propagerat för sin sak. Breivik hade ju i sitt manifest detta upplägg – "Oslos ursprungsbefolkning kommer att överflyglas av muslimsk invandring om inget görs". Och föregångare till Sverigedemokraterna spred över landet redan för 20 år sedan ett klistermärke med texten: ”Indianerna stoppade inte invandringen - nu sitter de på reservat."

Men varken Sveriges eller Oslos befolkningar har av muslimer erövrats, koloniserats, fråntagits sitt språk, sin religion eller sina landområden. Sådant har däremot europeer gjort mot ursprungsfolk som aboriginerna i Australien, samerna, maorierna på Nya Zeeland och övriga polynesier samt mot indianerna i Amerika. Större och mindre folkgrupper i Afrika, Sibirien, Indien, Kina har i olika grad råkat ut för detsamma.

Idag är de gamla kolonisatörerna ofta ersatta av centralregeringar som i samarbete med internationella bolag vill exploatera ”orörda” områden. I denna stund tvångsförflyttas indianfolk som kayapó från sina områden vid Rio Xingu i brasilianska Amazonas. Bygget av jättedammen Belo Monte är i full gång. För en tid ger det el till Brasilien. Men Amazonas, världens lungor och artbank, skadas. De indianer som gör motstånd sätter man in polis med maskingevär mot.

Ursprungsfolken omfattar cirka 370 miljoner människor i dagens värld. Saken gäller även vårt land: samerna fanns på Nordkalotten långt innan Sverige, Norge, Finland och Ryssland uppstått som moderna stater. Dessa länder delade upp samernas land - stal det - utan att samerna tillfrågades. De hade bara att anpassa sig, både till detta och allt från internatskolor till religions- och språkutplåning. Militärt motstånd var lönlöst och strider tydligen också mot samernas kultur.

Terroristen Breivik, counterjihadrörelsen och andra så kallade kulturkonservativas jämförelse med invandring håller därför inte. Det var inte bara invandring som skedde. Det handlade om total och brutal kolonisering. Markstöld, erövring. Och förintelse via sjukdomar – ja, det hände att sjukdomssmittade filtar delades ut till indianer i Nordamerika – samt regelrätta massakrer. Det gavs inget val för ursprungsfolken om de, som Lena Andersson skrev i sin ledarkolumn, ville "påverkas" eller ej. 150 000 indianbarn i Kanada kidnappades till religiösa internatskolor där de utsattes för alla upptänkliga övergrepp.

Regeringen Harper i Kanada bad 2008 om ursäkt för detta. Liknande ursäkter har getts i Australien. Men de psykiska skadorna är svåra att reparera.

Idéhistorikern Patricia Lorenzoni kommenterade Lena Anderssons text i Aftonbladet 27/4. Hon ansåg att vissa svenska debattörer tycks ha svårt att begripa ursprungsfolksbegreppets innebörd. Lena Andersson till exempel kopplar ju i sin text begreppet ursprungsbefolkning till fascistisk blodsmystik och renhetsideal och vill på den grunden avskaffa det hon kallar "idén om ursprungsbefolkningar". Men det vore oklokt. Det skulle drabba de många miljoner människor i dagens värld som faktiskt tillhör ursprungsfolk.

Det skulle också drabba ursprungsfolkens kollektiva rättigheter: till sin historia, sin mark och sin särart. Kulturell tillhörighet är en av ursprungsfolkens mänskliga rättigheter. Det slogs fast i den Deklaration om ursprungsfolkens rättigheter som FN:s generalförsamling antog 2007.

Än idag förnekas ursprungsfolkens kollektiva rättigheter av många stater. Inte minst gäller det Sverige, som vägrat skriva på FN:s ILO-konvention 169 eftersom den tillerkänner samerna deras kollektiva markrättigheter. Lena Anderssons försök att avskaffa begreppet ursprungsfolk blir i värsta fall ett stöd för den politiken.

Vi bör bekämpa rasism och fascism och försvara kulturell mångfald i vårt såväl som i andras samhällen. Samtidigt bör ursprungsfolk som indianer och samer med flera vars landområden koloniserats, tillerkännas bättre både kollektiva och individuella rättigheter än vad de har idag.

Henrik Persson
verksam i FIB/Stockholm och Föreningen Fjärde Världen

Hernrik Persson

Relaterade artiklar (efter tagg)