Skriv ut denna sida

Triaden är imperialismen av idag - Åke Kilander på möte i Falun

P-O Tellander 9 maj 2015

Drygt 20 personer kom för att lyssna till Åke Kilander som föreläste om världskapitalismens utveckling på Vänsterpartiets nya lokal i Falun torsdagen den 7 maj. Med utgångspunkt från såväl Marx som den marxistiska idétradition formerad kring den amerikanska oberoende socialistiska tidskriften Monthly Review gav Åke bilder av världskapitalismens utveckling med nedslag hämtade från 1800-talets mitt fram till idag. Åke menade att världskapitalismen ser mycket olika ut idag även om vi skulle jämföra med hur den såg ut på 1970-talet när han (och många av oss som besökte mötet i Falun) var aktiva i Vietnamrörelsen.

Idag styrs världskapitalismen av triaden (Nordamerika, Europa och Japan). Den enda som på sikt skulle kunna utmana detta imperialistiska block är Kina. Mycket av västs imperialistiska politik ska ses i ljuset av detta, även krisen och kriget i Ukraina, och utgör ett försök att förhindra att det uppstår några uppstickare som kan utmana västs makt. Klassmässigt styrs vi av monopolfinansen som är ett mycket smalt skikt av spekulationskapitalister som kännetecknas av att de gör vinster på pengar, utan vägen via produktionen. Skillnaden mellan världen på 1970-talet och idag är att värdelagen nu gäller globalt och enorma värden slussas enligt Åke från syd till triaden. Men systemet är i grunden omöjligt och kommer att leda  till stora återkommande kriser och på sikt hotas vår gemensamma existens.

Det är omöjligt att i ett mötesreferat ge Åke Kilander rättvisa. Föreslår att alla som är intresserade av att höra en analys av den moderna imperialismen bjuder in Åke att föreläsa, varför inte FiB/K ute i landet!

För musikunderhållning på mötet i Falun stod Gunnar Blommé.

Arrangörer: Folket i Bild/Kulturfront Västmanland-Dalarna och Vänsterpartiet i Falun i samarbete med ABF: