Skriv ut denna sida

Om det möjliga storkriget - Myrdal föreläste i Hedemora

P-O Tellander 9 april 2015

Onsdagen den 8 april föreläste Jan Myrdal i Martin Koch-rummet på Lagmansgården i Hedemora under rubriken ”Om det möjliga storkriget”.

Lokalen blev proppfull med åhörare och extrastolar fick bäras in för att alla mötesdeltagarna (över 50 personer) skulle få plats.

Myrdal påpekade att fred inte är något normaltillstånd och beskrev såväl översiktligt som i detalj de imperialistiska stormakternas olika krig under 1900-talet fram till idag. Hur t ex USA i början av 1950-talet planerade att föra en atomkrig mot Sovjet. Detta som en fortsättning på interventionskriget mot den unga Sovjetstaten 1918-22 och den brittisk-franska krigsplanläggningen mot Sovjet 1938-1940. Myrdal återkom flera gånger med uppmaningen till oss åhörare att se de långa historiska förloppen. Så också när vi tittar på dagens krigspolitik. Myrdal pekade här på exemplen Irak, Libyen och Ukraina och hur USA:s politik inte bara syftar till att säkra oljan utan till att slå sönder staterna – göra dem till ”failed states”. Detta är också ytterst syftet med dagens amerikanska politik mot Ryssland. Men en av anledningarna till att USA:s atomkrigspolitik inte lyckades på 50-talet var att Sovjet då skaffade sig kärnvapen. Ryssland av idag har ärvt dessa kärnvapen och ryska företrädare har deklarerat att de är beredda att använda dessa för att försvara sin existens.

Myrdal är uppenbarligen inte bara oroad över risken för ett storkrig i vår närhet utan också för vilka konsekvenser detta kan få för vårt land. Det faktum att Sverige alltmer fjärmat sig från den bernadottska fredspolitiken och i och med deltagandet i USA:s krig i Afghanistan brutit en unik lång fredsperiod (198 år) har ett ytterst allvarlig utveckling påbörjats. Sveriges närmande till NATO ökar dramatiskt riskerna för att vi manövreras in i ett storkrig som kan kosta oss vår nationella existens.

Böcker och skrifter såldes, prenumerationer tecknades,och fikakassan skänktes till Ship to Gaza. Mötet arrangerades av ABF Södra-Östra Dalarna, FiB/K Västmanland-Dalarna, Hedemora kommun och KP Dalarna.