Skriv ut denna sida

Bevara alliansfriheten. Nej till Nato-medlemskap! - Uttalande från möte i Falun 17/1

P-O Tellander 17 januari 2015
Maj Britt Theorin och Helge Sonntag. Besökare på väg till ljushallen från cafeterian.
Maj Britt Theorin och Helge Sonntag. Besökare på väg till ljushallen från cafeterian.

Folket i Bild/Kulturfront Västmanland-Dalarna var initiativtagare till ett öppet möte på stadsbiblioteket i Falun lördagen den 17 januari. Falu FN-förening och NBV var medarrangörer och inbjuden föreläsare var Maj Britt Theorin. Tanken var att vi skulle vara i bibliotekets cafeteria, Café Rekommenderas,  men dessa planer fick skrinläggas då vi helt enkelt inte fick plats! Mötet fick hastigt och lustigt flyttas till bibliotekets ljushall. De drygt 100-talet deltagarna på mötet avslutade detta med att anta ett uttalande: Bevara alliansfriheten. Nej till Nato-medlemskap!

Maj Britt Theorin har erfarenheter från arbetet med freds- och nedrustningsfrågor inom FN, som ansvarig för svensk nedrustningspolitik och varit verksam i i såväl EU-parlament som Sveriges riksdag. Enligt Maj-Britt Theorin hänger inte det av den tidigare borgerliga regeringens beslutade värdnationsavtalet med Nato, där Nato-trupper och vapen , inklusive kärnvapen, skulle kunna stationernas på svensk mark, ihop med svensk antikärnvapenpolitik och internationella avtal som icke-spridningsavtalet, NPT. Här måste Nato-anhängarna bekänna färg och bryta tystnaden och förklara hur det här ska hänga ihop. På mötet ställdes många frågor och många var upprörda över hur odemokratiskt politiken om vårt förhållande med Nato sköts. Många undrade också hur vi ska möta detta och förhindra ett svensk Nato-anslutning bakvägen?

På facebook finns följande kommentar. "Ja, det var ett bra föredrag på biblioteket och mötet avslutades med ett uttalande för alliansfrihet och emot Natomedlemskap. Grunden för en lokal grupp i en nationell folkrörelse för Alliansfrihet kan vara lagd. (Gunnar Blommé)"