Skriv ut denna sida

Möte i Borlänge 8/10 kräver bojkott av Marocko

P-O Tellander 8 oktober 2014
Foto: P-O Tellander
Foto: P-O Tellander

Carin Palmcrantz, värd för mötet på Café Peace & Love i Borlänge, tillsammans med Lena Thunberg, redaktör för tidningen Västsahara och Aliyen Kentaoui, Polisarios representant i Sverige. På mötet diskuterades möjligheterna av att den nya svenska regeringen erkänner Västsahara. Regeringen kan i denna fråga redan luta sig mot ett riksdagsbeslut. Både Lena Thunberg och Aliyen Kentaoui pekade på betydelsen av både politiska och ekonomiska påtryckningar på Marocko för att till en förändring och ett fritt Västsahara. I samband med detta ställde sig mötet bakom kravet på en bojkott av Marocko. På mötet framkom uppgifter på att svenska försvaret spelat in rekryteringsfilmer i Marocko och att Sverige välkomnat Marockos flotta!

 

I samband med flottbesöket gick det ut en order till den svenska besättningen att de skulle "undvika att prata om Västsahara och gränsdragningen i regionen" (Tidskriften Västsahara nr 2 2014). Om Försvarets reklamfilmer för att värva soldater och som spelats in i ockupationslandet Marocko 2013 finns att läsa i Tidskriften Västsahara nr 1 2014.

Arrangörer för mötet i Borlänge var ABF, BUS Bojsenburgs Revysällskap, Diakonia, Falu Afrikagrupp, Falu Arbetarkommun, Falu FN-förening, Falu Fredskör, FN-förbundets Daladistrikt, Folket i Bild/Kulturfront Västmanland-Dalarna, Nedansiljans FN-förening, S-kvinnor Dalarna, Ung Vänster Falun, Vänsterpartiet Falun respektive Dalarna.