Skriv ut denna sida

Den stora omvandlingen

Dan Israel 28 februari 2014
Den stora omvandlingen
Den stora omvandlingen

Inför släppet av boken "Den stora omvandlingen" första veckan i mars kan du läsa korta intervjuer med de medverkande författarna. Författarsamtal, skön musik och mingel den 12 mars kl 18.00 - kl 21.00 på Södra Bar  i Stockholm, den 24 mars kl 18.00 -21.00 på Pusterviksbaren i Göteborg

 Om boken

Cecilia Verdinelli berättar om sin text Våra barn och andras ungar, Malin Beeck om Undergången, Shora Esmailian om När Attendo kom till byn, Mikael Färnbo om Stockholmssyndromet.

200 000 elever går i friskolor, var tredje svensk träffar doktorn på privata vårdcentraler och 30 000 personer jobbar inom vinstdriven äldreomsorg. Internationell affärspress talar om ”den nya svenska modellen”: en skattefinansierad privat välfärdsmarknad som omsätter hundra miljarder, där riskkapitalägda koncerner dominerar.

Caremaskandalen, JB-affären och bortslumpad kommunal egendom har rört upp opinionsstormar och ställt makthavarna mot väggen. Samtidigt har vi blivit kunder mer än medborgare – med individuellt ansvar att välja bort och välja rätt.

Den stora omvandlingen handlar om politikerna, entreprenörerna och miljardärerna som drivit på förändringen. Om eleverna, lärarna och undersköterskorna som lever och arbetar i den nya välfärden. Och om ett systemskifte med både vinnare och förlorare.

Redaktörerna Kent Werne och Olav Fumarola Unsgaard har under flera år granskat och skrivit om välfärdens omvandling. För övriga bidrag står journalisterna Malin Beeck, Shora Esmailian, Mikael Färnbo och Cecilia Verdinelli.

Kent Werne skriver om riskkapitalister som ogillar risker, och därför sökte sig till den skattefinansierade välfärden. Mer kommer i boken som släpps snart.

Kent Werne: Riskfria riskkapitalister kräver sin rätt
 
Välfärdskoncernen Attendo stämmer Örebro kommun. Elgströmska är inte ett nytt Koppargården. Men ytterligare ett exempel på vad som händer när vinstänkandet eroderar personalens möjlighet att ge en bra omvårdnad. Shora Esmalians reportage i Den stora omvandlingen - en granskning av välfärdsmarknaden utspelar sig på Elgströmska och ger dig bakgrunden.
Örebro stäms på miljonbelopp
 
Nu kan du kolla innehållet och läsa prologen i "Den stora omvandlingen" - snart i en välfärdsdebatt nära dig.
Dan Israel

Relaterade artiklar (efter tagg)