Skriv ut denna sida

Solidaritet utan ränta

Gösta Torstensson 3 februari 2014

Nätverket för Grekland kommer att arrangera en stor solidaritetsgala - Solidaritet utan ränta - för det krisdrabbade grekiska folket lördagen den 3 maj klockan 15.00-21.00 på Åsö gymnasium i Stockholm.

På galan kommer en lång rad kända personer att uppträda; Mikael Wiehe, Kaya Ålander, Jan Hammarlund, Kajsa Ekis Ekman, Pierre Ström, Jenny Wrangborg, Stefan Sundström, Nicke & Röda orkestern, Alexandra Pascalidou, Dror Feiler med band, Tomas Bolme, för att nämna några.

I Grekland är demokratin satt ur spel. Sedan flera år står landet under politisk ockupation av den så kallade trojkan - EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) – som genom så kallade memorandum tvingar grekiska politiker att genomdriva en stenhård åtstramningspolitik. De ”nödlån” som trojkan och enskilda euroländer ställt till Greklands förfogande är krediter, inte gåvor, och räntan på lånen är väsentligt högre än vad långivarna själva får betala på kreditmarknaden.

Pengarna tar alltså en omväg över Aten men går sedan snabbt vidare till framförallt tyska och franska storbanker.

Den åtstramningspolitik Grekland i dag tvingas till av trojkan tar inte landet ut ur krisen, utan förvärrar den. Det är som att försöka släcka en eld med bensin. Efter krav från trojkan har kraftiga nedskärningar genomförts av den sociala välfärden, lönerna har pressats ned med 20 procent, 200.000 offentligt anställda har förlorat sina jobb, statlig egendom har privatiserats och de fackliga organisationernas ställning har drastiskt försvagats. 28 procent av den arbetsföra befolkningen är arbetslösa och över 60 procents av ungdomarna saknar jobb.

Sammanlagt går omkring 1,4 miljoner greker arbetslösa. Men bara 160.000 personer får arbetslöshetsersättning. 3,5 miljoner människor lever i fattigdom (det är 35 procent av befolkningen). 

Sverige har en historia av solidaritet med Grekland. Från Röda Korsets insatser under den nazistiska ockupationen till solidariteten från svenska folket under militärdiktaturen 1967–1973. Under dagens kris har solidariteten lyst med sin frånvaro. Men det vill och ska vi ändra på. Greklands sak är vår – även i dag.

Solidaritetsgalan – Solidaritet utan ränta – är ett led i detta viktiga arbete. Överskottet av galan kommer att gå till humanitära projekt i Grekland för att lindra de destruktiva effekterna av EU:s och IMF:s nyliberala och inhumana åtstramningspolitik.

Nätverket för Grekland är arrangör för solidaritetsgalan, men vi vill gärna att fler organisationer (inte politiska partier) är med som medarrangörer. För att bidra till att täcka våra kostnader vill vi att medarrangerande organisationer bidrar med (minst) 5.000 kronor.

Ni kommer då att stå med som medarrangörer på affischer, flygblad, annonser med mera, och ni får rätt att sätta upp en monter/bokbord i foajén till aulan på Åsö gymnasium.
Vi är tacksamma för skyndsamt svar! För mer information går det bra att ringa.
Gösta Torstensson        Elisavet Johansson Tziampazis
070-286 08 70                076-593 49 29

Gösta Torstensson

Relaterade artiklar (efter tagg)