Skriv ut denna sida

Moderat riksdagsman fick rapport om Palestina

Kjell Martinsson 17 november 2013
Issa Amro, Monzer El Sabini, Gert Gelotte
Issa Amro, Monzer El Sabini, Gert Gelotte Bild: Kjell Martinsson

Efter att palestiniern Issa Amro träffat riksdagsmannen Mikael Svensson (M) som representant  för den svenska regeringen samlades Palestinavänner i Viktoriaskolan i Göteborg för att lyssna på Issa Amros  rapport om läget, framförallt i staden Hebron (Al Khalil).

Från staden Hebron i Palestina kommer Issa Amro. Han är en internationellt erkänd försvarare av mänskliga rättigheter i sin hembygd. Issa-Amro.jpg

I Sverige har han träffat repr. för den svenska regeringen riksdagsmannen Mikael Svensson (M). Men också mött svenskar som brinner för den palestinska saken. I Viktoriaskolan i Göteborg slöt drygt 30 palestinavänner upp till en rapport om läget, framförallt i staden Hebron (Al Khalil).

Vi fick lyssna till ett engagerat tal för den palestinska saken. Men också se en film från 2012, där till synes godtyckliga arresteringar utfördes. Staden är utsatt för israeliska militärlagar, vilka kontrollerar Hebrons befolkning. Ett otal incidenter av missförstånd och regelrätta övergrepp visades upp. Bakgrunden är bl.a. de av ockupationsmakten Israel ofta utförda nya landockupationer i strid med internationell lag.

Speciellt stora problem finns i Jerusalem, Jordandalen med södra hebronberget och ”Area C” i allmänhet med omfattande undanträngningar av bofast palestinsk befolkning. I t.ex. Jerusalem kan det handla om höga skatter, inga stadsbyggnadsplaner, husförstörelse och att inga byggnadstillstånd utfärdas för palestinier. Apartheidmuren måste fördömas, den saknar stöd i internationell lag, slog Amro fast. Den allmänna servicenivån är låg, arbetslösheten mycket hög och bosättarrörelsens ockupationer och våld är dokumenterat och understött av israeliska regeringen, menade han.

I en panel diskuterades det svåra läget av förutom Amro, även av Monzer El Sabini, Gert Gelotte och Staffan Granér, alla engagerade i den palestinska saken och för mänskliga rättigheter. Till dem som fortfarande tror på Israels goda ambitioner frågade Amro retoriskt: Kan man kalla det som händer för demokrati, mänskliga rättigheter och säkerhet?
Arrangörer för mötet var Emmaus Björkå och Svenska Palestinakommittén.

Kjell Martinsson