Skriv ut denna sida

Krafttag för Mänskliga Rättigheter

Ibn Rushd Studieförbund 3 december 2012

Seminarium om islamofobi och mänskliga rättigheter. 6 december kl 18:00 – 20:00

Ibn Rushd lanserar ett nationellt utbildningsprojekt, ”Krafttag för Mänskliga Rättigheter”. I nuläget existerar inget svenskt material kring mänskliga rättigheter kopplat till rasism och islamofobi. Detta behov vill Ibn Rushd Studieförbund tillgodose genom att ta fram ett utbildningsmaterial i MR och islamofobi och sedan utbilda 100 personer runt om i landet.

Antalet personer som talar om denna sorts rasism och intolerans är dessutom begränsad. Vår målsättning är därför att höja kunskapen och medvetenheten kring de mänskliga rättigheterna och islamofobi samt utrusta målgruppen med verktyg för att lättare kunna bemöta dessa frågor i vårt samhälle. 

Idag är den muslimska gruppen i Sverige en av de mest utsatta samhällsgrupperna. Undersökningar såsom Brottsförebyggande rådets årliga hatbrottsstatistik visar på att hatbrotten mot svenska muslimer blir allt vanligare.

Under våren skrev Nätverket Svenska Muslimer i Samarbete en FN-rapport som ger oss en lägesbild över svenska muslimers situation i Sverige. För första gången samlades muslimska organisationer från hela landet och skrev en rapport till FN:s CERD kommitté - Kommittén för avskaffande av rasdiskriminering. Kitimbwa Sabuni som är utredare och författaren till rapporten ska presentera delar av rapporten och vad den har kommit fram till. Därefter kommer en paneldiskussion med experter inledas som kommer att ge oss en djupare förståelse om hur utbredd islamofobin är i samhället och vilka rättigheter som berövas svenska muslimer. 

OBS! Vi har begränsat antal platser! 
Föranmälan ska göras till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., ni får sedan en bekräftelse via mail. 
Seminariet är dock kostnadsfritt. 

Plats: Citykonferensen Ingenjörshuset, Malmskillnadsgatan 46 (T-bana: Hötorget)

Ni är Varmt välkomna!

Program

18:00 – 18:15 
Inledningstal av Åsa Brattlund, tillträdande rektor för Ibn Rushd Studieförbund.

18:15 – 19:00 
Kitimbwa Sabuni presenterar delar av CERD rapporten som ska skickas till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering.

19:00 – 20:00 
Kitimbwa Sabuni – Utredare och författare till CERD rapporten.
Helena Benaouda – Ordförande för Sveriges muslimska råd. 
Paula Lappalainen - Senior expert och rådgivare på Diskrimineringsombudsmannen. 
Linnea Ripenberg – Projektansvarig för Ibn Rushd Studieförbund och kvällens moderator.

Kontaktperson
Rashid Musa
e-postadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
mobiltelefon: 0707-699094

 

Föranmälan ska göras till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., ni får sedan en bekräftelse via mail.

 

Ibn Rushd Studieförbund

Relaterade artiklar (efter tagg)