Skriv ut denna sida

- Fred är lönsamt

Henrik Persson 30 november 2012

Anders Ferm varnade för att syftet med det svenska deltagandet i Afghanistankriget i själva verket är att dra med oss i Nato. Budskapet var tydligt till den intresserade publiken som lyssnade till en engagerad Anders Ferms anförande den 29 november i Hagalundsparken i Solna. Foto: Henrik Persson

- Fred är lönsamt, sa Anders Ferm inledningsvis, och hänvisade till den förstörelse som varje krig innebär.
Därefter gjorde han en exposé över krigs- och fredsfrågor i Europa från 1812 och framåt. Han beskrev hur berörd han blivit när han besökt olika krigskyrkogårdar från första världskriget i Frankrike, där han stor del av året är bosatt och sett alla dessa rader av namn på dödade unga män.
Anders Ferm beskrev politiken som hållit Sverige utanför de två världskrigen. Han ansåg att det faktum att vi sluppit undan två världskrig i stora drag handlade om att högern stått för deltagande i krig medan vänstern varit emot och lyckats hindra detta. Per Albin Hanssons förhållningssätt under andra världskriget, den s.k. eftergiftspolitiken, var korrekt och hade stöd av en majoritet av svenska folket ansåg han.
Planering med kärnvapenmakter
Anders Ferm samarbetade nära med Olof Palme. Han hade också samtal med Tage Erlander som enligt Ferm sagt till honom privat att han hela tiden arbetade utifrån tron att ett tredje världskrig snart skulle komma.
Anders Ferm beskrev också debatten kring de nya krig som startats under 2000-talet och sina egna ställningstaganden, bl a mot Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan.
-  Vårt deltagande i Afghanistankriget - som svenska folket aldrig tillfrågats om - fyller inget vettigt syfte. Det verkliga syftet är uppenbarligen istället att kvalificera oss för Natomedlemskap. De borgerliga vill ha med oss i Nato. Blir vi medlemmar i Nato kommer svenska generaler att tvingas att sitta på planeringsmöten med kärnvapenmakter.
- Men en majoritet av svenska folket stöder inte ett Natomedlemskap, konstaterade Anders Ferm.
När det gäller den ekonomiska världsprognosen var Ferm pessimistisk:
- Vi har nu en lika djup och långvarig kris som under 1930-talet. Ni som är 60 år nu kommer inte att få uppleva något annat arbetsmarknadsläge än det som råder nu.
Ferm påpekade att han hela tiden varit emot EMU till skillnad mot flera andra ledande socialdemokrater.
- Jag var dock den som hade rätt - nu är Grekland, Spanien m fl i kris och Tyskland måste betala.
Debattnivån i svenska medier framhöll han i dagens läge som ett problem:
- När barn dör i Gaza och Syrien skriver man istället i jätterubriker om Lasse Berghagen på kvällstidningarnas förstasidor!
Anders Ferm uppmanade till aktiviteter under 2014 då det både är valår och 100 år sedan första världskriget startade. Foto: Henrik Persson
Minnet av första världskriget
- 2014, om två år, är det val. Då är det också 100 år sedan första världskriget startade. Det kommer att uppmärksammas i Europa i övrigt som drabbades hårt av detta krig medan vi slapp undan. Men även i Sverige bör vi uppmärksamma detta minnesår. Vi bör också minnas alla dem som likt den franske socialisten och tidningsmannen Jean Jaurès, gav sina liv i kampen för freden, avslutade Anders Ferm.
En intresserat lyssnande och frågvis publik hade samlats i Hagalundsparken i Solna. Foto: Henrik Persson
Efter sitt anförande svarade Anders Ferm på frågor. Mötets konferencier Roger Edberg överlämnade avslutningsvis en bokpresent och ett konstverk av Solnakonstnären Jan Frykholm.
Arrangörer av mötet var ABF-Nordöstra Stockholm och Folket i Bild/Kulturfront.
Hagalundsparkens Ungdomsgård hade välvilligt lånat ut lokalen gratis och sålde kaffe, smörgåsar och kakor.
Folket i Bild hade ett intressant bokbord med internationell kultur- och fredsinriktning. Bland annat såldes skrifter om de nya krigen i Libyen och Syrien.
Henrik Persson
Efter föredraget fick Anders Ferm av möteskonferencieren Roger Edberg en bokpresent och ett konstverk av Jan Frykholm. Foto: Henrik  Persson
  
'En intresserad publik hade samlats i Hagalundsparken i Solna. Foto: Henrik Persson
Henrik Persson