Skriv ut denna sida

Fjärde Världen behöver fler i arbetet

Henrik Persson 15 oktober 2012

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. "Är du intresserad av ursprungsfolk, etniska minoriteter, frågor som rör kulturkrockar, rasism, krig och fred? Kom då med i vårt ideella obetalda arbete".

Vi som arbetar med tidningen Fjärde världen behöver just nu förstärkning i Stockholm när det gäller korrekturläsning, lay-out i programmet InDesign m. m. Vi kan ge viss utbildning om det behövs.

Verksamheten är både lärorik och viktig.  Intresserad? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tidningen Fjärde Världen!

Den handlar om:
 - Ursprungsfolk som samer, indianer, aboriginer, inuiter, tuareger och många andra.
- Romer, assyrier, sorber, ezider, Europas minoriteter
- Kulturkrockar, vad vi kan lära av varandras religioner och tänkesätt.
- Arbetet mot rasism och krig.
Kontakt: Fjärde Världen, Klara Södra Kyrkogata 20
Box 163 20
103 26 Stockholm
Tel: 08-84 49 15

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hemsida: www.f4world.org
Pren/medlemskap; 220:- på plusgiro 479 54 91-2
Tidningen Fjärde Världen nr 3-2012 har just utkommit. Ur innehållet: - Kommer Sverige att få en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter? - Resereportage från Arvidsjaur, möten med skogssamisk renskötsel. Beställ tidningen, skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Inlägg på Fjärde Världens Facebook
Ännu en Kaiowa Guarani samhälle i Mato Grosso do Sul, som är på väg att bli vräkt genom beslut av den federala domstolen. Jag måste prata om det en gång till, att situationen för Guarani-Kaiowa folket i Mato Grsosso do Sul är så fruktansvärt. Det är familjer, barn, föräldrar som har förlorat allt, och lever som utstötta i sitt eget uråldriga territorium. Landet togs av uppfödarna, sojaproducenterna , etanolproducenterna och andra rika bönder kopplade till internationella företag. Branscher vars produkter finns i överflöd på marknaden i Sverige. Dessa kvinnor, män, barn ständigt utsätts för våld, sjukdom, undernäring. Det är saker som våra medier aldrig talar om . Men vi har mycket att göra med denna situation. En stor del av de svenska uppfödare köper soja som produceras av dessa företag,för att mata deras boskap. Våra bilar kör på etanol som produceras av dessa företag. Våra restauranger säljer kött som direkt kommer därifrån. Här har de företagarna i samband med detta brott ett skyltfönster. Det förmodas att det finns en sammansvärjning av tystnad kring dessa frågor. Man skulle kunna tro att 500 år efter början av koloniseringen av den "nya världen" vi fortfarande vägrar se dessa första invånare som människor. Jag har skrivit flera gånger om det till regeringen, premiärministern, ministeriet för jordbruk, utrikesministeriet .... ICA, Konsum, tidningarna. När det händer att jag får ett svar, då är det vagt och helt Buda-sidan av ämnet. Jag är övertygad om att man kan göra en skillnad och hjälpa de där människorna som är i samma situation, genom att vara många och t.ex skriva eller pressa på något sätt, regeringen, medierna, marknaderna ... så att deras ansvar erkänns för att stoppa våldet och för att folkens rättigheter slutligen respekteras....

http://www.petitions24.net/forca-e-coragem-petition-contre-expulsion-peuple-d-amazonie
http://www.petitions24.com/petition_against_the_eviction_of_the_guarani-kaiowa
http://www.facebook.com/Guarani.kaiowa?ref=ts&fref=ts
http://www.facebook.com/groups/sosguaranikaiowa/?fref=ts

Henrik Persson

- Vi vill att Sverige ratificerar ILO 169 och inte fortsätter att utreda frågan i all evinnerlighet, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.
Det var våren 2010 som Sverige för första gången kallades till förhör hos FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve. Förhöret ledde till 150 olika rekommendationer från FN-länderna i frågor som rör mänskliga rättigheter - en liten del av dessa handlade om samiska frågor, i synnerhet knutna till samiska rättigheter.
Sverige underkände 44 av dessa rekommendationer, bland annat om en omedelbar anslutning till ILO 169 samt att samerna själva ska administrera sina landrättigheter.
Linda Nordin tror ändå att den här typen av internationell uppmärksamhet sätter en viss press på Sverige när det gäller samiska frågor.
- Frågan om ILO 169 har ju andå gått att lösa i Norge, säger Nordin.
 
Okända attentatsmän försökte förra måndagen mörda Sergio Rojas, ledare för bribri-indianerna i Costa Rica. Han är också ordförande i Salitres utvecklingsförening och koordintör i FRENAPI, Ursprungsfolkens nationalfront i Costa Rica.

 

 

Henrik Persson