Skriv ut denna sida

Afghanistanveckan 3-13 oktober

Föreningen Afghanistansolidaritet, Kvinnor för fred, Folket i Bild/Kulturfront, IrakSolidaritet 9 september 2012

Årets Afghanistanvecka belyser på olika sätt situationen i Afghanistan och tar upp frågan hur vi i Sverige kan verka för ett slut på kriget. Mötena är på ABF i Stockholm , Sveavägen 41.

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 6 september 2012
Afghanistansolidaritet landet runt
BOKA IN VIKTIGA MÖTEN I KALENDERN!


AFGHANISTAN 11 ÅR AV KRIG
Kriget i Afghanistan har nu pågått i 11 år. Väststaterna med USA i spetsen har deklarerat att vid slutet av 2014 skall "stridande" trupper ha tagits hem. Samtidigt har NATO på sitt toppmöte i Chicago i maj i år beslutat om fortsatt militär närvaro med "stödjande" trupper i minst tio år till.
Svenska regeringen har gett USA löfte om fortsatt stöd med svenska soldater efter 2014.
Årets Afghanistanvecka belyser på olika sätt situationen i Afghanistan och tar upp frågan hur vi i Sverige kan verka för ett slut på kriget.

Mötena är på ABF i Stockholm , Sveavägen 41.
Arrangörer: Föreningen Afghanistansolidaritet, Kvinnor för fred, Folket i Bild/Kulturfront, IrakSolidaritet

Onsdag 3 oktober 18:30 Hur kan vi få slut på kriget?
Panelsamtal med representanter för partiernas kvinnoförbund. Moderator : Ingela Mårtensson
S-kvinnorna: Åsa Lindestam , ledamot av förbundstyrelsen
Miljöpartiet: Bodil Ceballos, riksdagsledamot mp
Kristdemokratiska kvinnoförbundet: Maria Fälth , ordf i förbundet
Liberala kvinnor: Anna Steele , riksdagsledamot fp
Vänsterpartiets nätverk för kvinnor
Centerkvinnorna: Gunilla Hjelm , ordförande alt någon av vice ordförandena
Moderata kvinnor:
Feministiskt initiativ: Sissela Nordling Blanco

Torsdag 4 oktober 18:30
Hur ser framtiden ut för Afghanistan, vad är svenska regeringens politik?
Samtal med försvarsdebattörer. Anders Ferm, Claes Arvidsson ( SvD), Per Jönsson (UI)

Lördag 6 oktober kl 13:00
Ramazan Bashardost , ledamot av Afgahnistans parlament och aktiv korruptionsbekämpare berättar om situationen i landet. ( Bashardost framträder även den 3 oktober på Uppsala Utrikespolitiska förening och den 4 oktober på Göteborgs Utrikespolitiska förening)

Lördag 13 oktober 13:15
Osaman Abdul Basir ung kvinnlig aktivist från Solidarity Party of Afghanistan talar om situationen för Afghanistans kvinnor. Mötet samarrangeras med Vänsterns Internationella Forum

Ladda hem nyhetsbrevet längre ner och läs om:

Nyheter om Afghanistan
Clint Eastwood på republikanernas konvent.

Eastwood talar till en tom stol som skall symbolisera Barack Obama: ” Jag vet att du var emot kriget i Irak och det är OK. Men du tyckte kriget i Afghanistan var rätt. Jag menar du tyckte det var något som var värt att göra. Vi kollade aldrig med ryssarna för att se vad dom gjorde där under tio år. Vi fortsatte . Det är något att tänka på.”
Clint Eastwood
”Du nämnde någonting om att sätta ett slutdatum för att ta hem allihopa och du satte ett slutdatum och jag tror att
Mr Romney har den enda vettiga frågan dock, varför sätter du ut ett datum nu? Varför tar du inte bara hem dom imorgon bitti?”… ”Till och med en del i ditt eget parti var mycket besvikna när du inte stängde Gitmo (Guantanamofängelset , min anm LGL) och jag tänkte , OK , jag tänkte stänga Gitmo, varför stänga Gitmo? Vi satsade mycket pengar på det… Jag tänkte att det var bara för att någon hade den idiotiska idén att ställa terrorister inför rätta i downtown New York City.” … Om republikanerna kommer att gå Clint Eastwood till mötes (vilket verkar innebära att ta hem trupperna nu) så talade Eastwood helt klart till alla de som är upprörda över den brist på uppmärksamhet på det ständigt pågående kriget i Afghanistan som denna presidentkampanj uppvisar. Många kommentatorer gjorde sitt bästa att tala om allt annat än Clint Eastwoods anförande. http://reason.com/blog/2012/08/31/can-clint-eastwood-bring-the-troops-home

USAs president Barack Obama sa i fredags att USAS uppdrag i Afghanistan kommer att avslutas på samma sätt som man avslutade i Irak för två år sedan: anvarigt. Under sitt fredagsbesök på Fort Blissbasen i El Paso i Texas underströk Obama att USA-styrkor kommer att vara ”vaksamma” för att skydda Afghanistan från att åter bli en källa för anti-USA-attacker och han sa att övergången är på väg att föra afghanska företrädare till ledande roller. ”På grund av USA-truppernas offer och på grund av era insatser tryckte vi tillbaka talibanerna. Vi tränar afghanska styrkor. Övergången till afghansk ledning håller på och som lovat skall mer än 30 000 av våra trupper kommit hem nästa månad. Precis som i Irak kommer vi att avsluta under ansvar.”…”Nästa år kommer afghanerna att ha tagit ledningen för sin egen säkerhet. Under 2014 är övergången avslutad. Och även när detta krig tar slut kommer vi att vara vaksamma så att Afghanistan aldrig åter blir källan till attacker mot Amerika.” Obama beskrev tillbakadragandet både från Irak och Afghanistan som en nedtrappning av ett decennielångt krig efter att ha återställt Amerikas ledarskap i världen. ”Världen över finns det en ny attityd mot Amerika, ett förtroende för vårt ledarskap.”Daily Outlook Afghanistan 2 september.

Hundratals afghanska bybor i den nordliga provinsen Kunduz deltog i en protest denna vecka efter att USA-stödda krigsherrar mördat 16 civila som hämnd för att talibaner dödat en medlem av deras milis. Dessa regeringsvänliga miliser tillhör de gäng som tränas, stöds och beskyddas av USAs specialstyrkor. Miliserna är general David Petraeus skötebarn som han satte upp för att fungera som ett bålverk mot talibanerna. Men de kan vara precis så brutala som talibanerna. ”Många bybor klagar över att miliserna ofta opererar utanför lagen, tvingar fram olagliga skatter från
lokalbefolkningen och att de är snara att agera på basis av etniska lojaliteter” rapporterar New York Times. Dessa miliser har använt USAs stöd för säkra sin egen auktoritet och möjliggöra allvarliga brott mot afghanska civila. En rapport från Human Rights Watch i september ”dokumenterar grova övergrepp som dödande, våldtäkter, godtyckliga fängslanden, beslagtagande av land med våld och olagliga räder av dessa irreguljära väpnade grupper i norra Kunduzprovinsen och av den lokala polisen,ALP.” AntiWar.com 3 september.

Nya Zeelands regering bekräftade i måndags att man kommer att dra tillbaka huvuddelen av sina väpnade styrkor från Afghanistan i slutet av april nästa år…Regeringen hade tidigare sagt att tillbakadragandet skulle äga rum 2014 innan man ändrade tidplanen till sent nästa år och slutligen bestämde april nästa år som deadline…”Att stanna längre skulle inte ha gjort någon skillnad för allt vi åstadkommit. Det är dags att lämna och där är vi nu.” sa ledaren för Nya Zeelands största oppositionsparti Labour David Shearer. Men oppositionspartiet De gröna sa att regeringen borde undersöka möjligheter att dra sig tillbaka så snart som möjligt snarare än att koncentrera sig på ett godtyckligt satt datum. Xinhua News 3 september.

Obamaadministrationens aggressiva, fullskaliga vittvättande av brott under ”kriget mot terrorismen” som begicks av Bushsregimen är nu färdig. I torsdags förklarade högste åklagaren Eric Holder att man avslutar , utan åtal anklagelserna mot de enda två fall som varit utsatta för undersökning gällande USAs tortyrprogram. Ett av fallen resulterade i döden för en afghansk fånge i ett hemligt CIA-fängelse i Kabul . Gul Rahman frystes till döds. Det andra fallet gällde döden för en irakisk man som satt i CIAs förvar i Abu Ghraib. Manadel al-Jaamadi, slogs, avkläddes och packades in i is och fotograferades bredvid en skrattande amerikansk soldat. Detta beslut sa New York Times i fredags ”eliminerar den sista möjligheten att några åtal kommer att drivas fram för brott som resultat av CIAs brutala förhörsmetoder .” Guardian 31 augusti

Anti-tortyraktivister demonstrerar utanför Vita Huset
Tyska parlamentsledamoten Sevim Dagdelen kommer att besöka Julian Assange på Equadors ambassad i London på söndag och försöka hjälpa till att finna en diplomatisk lösning för att få slut på dispyten kring WikiLeaksgrundaren. Dagdelen, som är medlem av tyska förbundsdagen och tillhör kommittén för utrikespolitik i parlamentet , kommer att tala med Assange om den nuvarande situationen och försöka hitta en väg ut ur den diplomatiska krisen. När hon talade inför resan sa Dagdelen som också är talesperson för vänsterpartiets parlamentsgrupp att hon såg fram mot att träffa Julian Assange. ”Alla människor står i skuld till herr Assange och modiga avslöjare som den amerikanske menige soldaten Bradley Manning för att de gjort den hemliga informationen tillgänglig för allmänheten. Jag välkomnar publiceringen av hemliga amerikanska dokument som avslöjar krigsförbrytelser begångna av USAs trupper i Irak och Afghanistan. Därför stöder jag helhjärtat nomineringen av modiga avslöjare som som menige Bradley Manning och Julian Assange till Nobels fredspris.” Dagdelen sa också att hon såg sitt besök som ett svar på tyska regeringens beslut att ställa sig bakom den brittiska regeringen. ”Jag anser att de som begått och är ansvariga för krigsförbrytelser skall ställas inför rätta – inte de som avslöjar dem. Jag var upprörd att höra att brittiska myndigheter hotade att gå in på Equadors ambassad för att med våld arrestera Assange.”Xinhua News 1 september.

AntiWar.com

Desperata att visa något framsteg för att begränsa antalet gröna-mot-blå-attacker över hela Afghanistan har NO meddelat att man stoppar all utbildning för nya afghanska rekryter inom polis och militären på obestämd tid . Utbildningen skall stoppas säger talesmän, till dess alla 27 000 av de nyaste rekryterna gått igenom en granskningsprocess som syftar till att få fram om någon av dem har några bindningar till talibanerna. AntiWar.com 2 september

Lindsey German , Stop the War Coalition 28 augusti: Man får det inte att gå ihop. Eller också kanske det går. Jag hörde på BBC Radio 4 programmet igår att 17 människor hade halshuggits av talibaner i södra Helmandprovinsen i Afghanistan för att de deltagit i en fest med musik och dans. Vem skulle inte tagit emot sådana nyheter med fruktan och avsky? Människor avrättade på det mest blodiga sätt för att de gjort det som miljoner människor runt om i världen betraktar som harmlöst och trevligt. Problemet är att det inte var sant. Alla fakta är fortfarande okända men de pekar mot att ingen blev halshuggen. Kanske, säger man nu till oss, handlade det inte om någon fest. Vissa säger att det rörde sig om en dispyt mellan talibankommendanter över två kvinnor som dödats. Anta att dessa människor avrättades för att de spionerade för Natostyrkorna. Jag vet inte vad som är sanning, så jag vill inte spekulera. Men poängen är att det vet inte heller de som satte rubriken och reportrar som för vidare dessa rykten som om de var fakta. Vid ett tillfälle igår på Today-programmet nämndes att en källa sagt att det dödade hade spionerat. Men det kom inte fram i rubrikerna. Jag lyssnade efter någon rättelse i rapporteringen idag men det kom ingen sådan. Hursomhelst skadan var redan skedd: våldsamma talibaner halshugger människor för att de deltar på en fest det är vad folk kommer att minnas. Det är en helt annan attityd till brott begångna av Natotrupper i Afghanistan. Också igår meddelade USAs talesmän hur de hanterat amerikanska soldater som brände Koranen på flygbasen i Bagram, som ledde till massupplopp över hela Afghanistan, samt den grupp marinsoldater som urinerade på kroppar av döda talibaner. Ingen av dem ställdes inför rätta. Istället har de fått ”disciplinstraff” – knappast en kännbar påföljd… vad den här dubbelmoralen i nyhetsrapportering avspaglar är det faktum att Natostyrkorna förlorar kriget. Den här helgen attackerade talibanerna en afghansk arméposition och dödade tio soldater. Detta rapporterades knappast alls jämfört med rapporterna av halshuggningarna (som inte var några halshuggningar).  Björn Ottosson , Newsmill 31 augusti: Just nu pågår det republikanska partiets nationalkonvent och om ett par dagar är ska det demokratiska partiet hålla sitt. Om man inte visste det, så skulle det förmodligen vara fullt möjligt att se tv-sändningarna från konventen och missa att USA faktiskt befinner sig i krig. Tiotusentals amerikanska soldater utkämpar just nu ett intensivt krig i de södra och östra delarna av Afghanistan. De tar också förluster. I juli dog 46 soldater ur den USA-ledda koalitionen, vilket är den högsta siffran sedan september förra året. Soldaterna utsätts för bakhåll och sprängs i bitar av hemmagjorda bomber när de kämpar för att säkra vägen mellan Kabul och Kandahar som löper genom Ghazni-provinsen. Andra soldater strider hårt för att återta områden i och runt staden Kandahar. I motsats till Obama kampanjretorik håller krigets vindar inte på att mojna. I juni utsattes koalitionsstyrkorna i snitt för 110 attacker per dag och 39 soldater dödades. Även om antalet döda soldater och civila är färre än de var under 2011 visar sommarens strider att talibanerna är långt ifrån besegrade. Trots läget i Afghanistan verkar det här bli den första presidentvalskampanjen i USA:s historia där ett pågående krig inte genererar någon större debatt.


Condoleezza Rice, George W. Bush nationella säkerhetsrådgivare och senare utrikesminister, nämnde inte Afghanistan i sitt tal på det republikanska konventet.
Internationella solidaritets- och fredsaktioner


Hakim och Kathy Kelly: Farzana, ”2 miljonervänner” och ett eldupphör i Afghanistan. Sluta kriga föreslår Farzana , en modig 22 år gammal afghansk artist. Hennes uttalande står i stark kontrast till det som tycks vara den demokratiska världens oemotsagda tes idag som exemplifieras av USAs utrikesminister Hillary Clintons älsklingsfras för Afghanistan , ”kriga, tala och bygga”. Det som Farzana och Afghans fredsvolontärer klokt föreslår är ett eld—upphör.”
Kathy Kelly
… ”Farzana talar klart mot USA/NATOs militära strategi: ”Varför tror kvinnor runt om i världen att kanoner och bomber som dödar kan öka kvinnans rättigheter i Afghanistan?´´ Oron för att framgångar för kvinnors rättigheter i Afghanistan under de senaste 11 åren kommer att tas tillbaka när USA/NATO s trupper lämnar landet baseras inte på fakta. De begränsade och kosmetiska vinster för kvinnors rättigheter i Afghanistan har inte kommit som resultat av kulor från USA/NATOs vapen så minskningen av US/NATOs trupper kommer inte att förändra dessa rättigheter. Dessutom , så många som 20 000 USA/NATO-styrkor kommer att vara kvar i ytterligare 10 år efter 2014 som det står i en bilateral säkerhetsöverenskommelse USA-Afghanistan kommer att träffades Under nästa år. Obamadministrationen har redan försäkrat sig om fortsatt närvaro av amerikanska styrkor i Afghanistan i artikel 6 i Enduring Strategic Partnership Agreement stipulerar att ”Afghanistan skall ge USAs styrkor fortsatt tillgång till och användning av afghanska anläggningar från 2014 och framåt som det fastslås i den bilaterala säkerhetsöverenskommelsen med syfte att bekämpa al Qaeda och dess sympatisörer, träna afghanska nationella säkerhetsstyrkor ( som skjuter tillbaka på dem) och andra ömsesidigt överenskomna uppdrag för att gynna gemensamma säkerhetsintressen.” Var finns kvinnors rättigheter i denna strategi? War is a Crime 2 september

Redaktör: Lars-Gunnar Liljestrand


Nästa nyhetsbrev kommer den 13 september
Har Du förslag på material för nyhetsbrevet – skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Föreningen Afghanistansolidaritet, Kvinnor för fred, Folket i Bild/Kulturfront, IrakSolidaritet

Relaterade artiklar (efter tagg)