Skriv ut denna sida

Bemanningsbranschen

Nils Lundgren 21 april 2012

Fyra lunchseminarier om de nya formerna av daglöneri,  osäkra anställningar, inhyrd arbetskraft och bemanningsföretag: Tisdag till fredag 24-27 april kl. 12-13 på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Upplandsgatan 4 i Stockholm. Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap serverar gratis vegetariskt soppa. Fritt inträde. Ingen föranmälan krävs.

Satsning på jobbcoacher – ett fiasko Den som hade tillgång till en jobbcoach hade t.o.m svårare att få jobb än de som sökte jobb på egen hand.

Bemanningsföretagen tycks vara vinnare. De får betalt av Arbetsförmedlingen för att rekrytera folk, t.ex både grundersättning och 5000 kr för varje förmedlat jobb.

Tisdag 24 April
Anette Thörnqvist: Otrygga anställningar i ett historiskt och internationellt perspektiv.

Anette Thörnqvist, ekonomhistoriker från Uppsala universitet, presenterar antologin Precarious Employment in Perspective: Old and New Challenges to Working Conditions in Sweden. Den behandlar olika former av otrygga arbeten och anställnings förhållanden inom olika branscher i ett historiskt och internationellt perspektiv. Utnyttjandet av utländsk arbetskraft genom falskt egenföretagande inom byggbranschen, arbetsvillkoren i privata hem, tele-nursing och obekväma arbetstider inom handeln är några exempel på innehållet. Boken tar också upp strukturell diskriminering som en aspekt av otrygga anställningar samt andra faktorer som påverkar utvecklingen, såsom fackets problem och utmaningar i en internationaliserad arbetsmarknad, samt förändringar i arbetsmarknads- och välfärdspolitiken från welfare till workfare.

Onsdag 25 April
Magnus Nilsson: Litteraturen och bemanningsföretagen
I början av 1980-talet klädde Günter Wallraff ut sig till den turkiske gästarbetaren Ali och tog jobb på ett bemanningsföretag som försåg stora industriarbetsplatser i Ruhr-området med arbetskraft. När han 1985 redovisade sina erfarenheter i boken Längst därnere ledde detta till en intensiv kritisk debatt om bemanningsföretagens roll på arbetsmarknaden. 2009 gav Kristian Lundberg ut boken Yarden, i vilken han skildrar ett år som bemanningsföretagsarbetare. I sitt föredrag kommer Magnus Nilsson, litteraturvetare vid Malmö högskola, att jämföra Lundbergs och Wallraffs skildringar av fenomenet bemanningsföretag och diskutera deras olika sätt att använda litteraturen politiskt.

Torsdag 26 April
Jonas Söderqvist: Det uthyrda arbetet i historiskt perspektiv
Från Adress-contoiret till Academic Work, en översiktlig genomgång av det uthyrda arbetets historia i Sverige. Med utgångspunkt i det svenska lagstiftningsarbetet berättar filmaren Jonas Söderqvist om hur press och riksdagsdebatter styrs av olika ideologiska argument och skillnader i synsätt på det uthyrda arbetets plats på arbetsmarknaden.

Fredag 27 April
Paneldiskussion om bemanningsföretag
Medverkande i denna paneldiskussion kommer bl. a. Mikael Wideen från IF Metall och Fredrik Ståhlberg från Handels att vara (vi reserverar oss för eventuella ändringar p.g.a. pågående avtalsrörelse). Vi har under den gångna veckan fått ett historiskt och litterärt perspektiv på olika former av osäkra anställningar. Vilken lärdom kan/ska vi ta av det? Vad ser vi för utveckling framför oss, farhågor och åtgärder? Är bemanningsföretag och kollektivavtal en motsättning? Begreppet bemanningsföretag behöver vidgas, vilka andra anställnings- och uppdragsformer ligger i området och behöver införlivas i begreppet? Behöver vi kanske ett nytt, vidare begrepp?

Arrangörer: Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ABF Stockholm, Arbetarnas kulturhistoriska sällskap, Centrum för arbetarhistoria

För mera information kontakta Silke Neunsinger (silke.neunsinger(snabel-a)arbark.se)
Varmt välkomna!


Relaterade artiklar (efter tagg)