Skriv ut denna sida

Europas Stålbad

Nils Lundgren 16 april 2012

Björn Elmbrant

Björn Elmbrant inledde Folket i Bild/Kulturfronts stämma med att analysera läget i Europa och det stålbad som folk utsätts för idag. Det värsta är att det högst troligt kommer att bli än sämre. Foto: Knut Lindelöf.

En kort sammanfattning av Björn Elmbrants anförande på Folket i Bild/Kulturfronts stämma 2012:
EU:s  recept att lösa krisen beskrevs som dolt bankstöd. Resultatet: - att skuldsatta länder blir än mer skuldsatta. Joseph Stiglitz(Nobelpristagare i ekonomi) har beskrivit hanterandet av krisen som vansinnig.
På frågan: "Vad göra?" blev svaret i korthet:
- Bryt  finansmarknadens makt!
- Klyv bankerna i en del som  spekulerar  och en  del som sysslar med annat.
- Använd pensionsfonderna till välfärdsbygge!
- Uppmuntra tillväxt!
- Låt ECB:s sedelpressar rulla, men nu är det absurt nog så att ECB endast får låna banker, inte till stater!
För ett fungerande välfärdssystem krävs, menar  Björn att skattekvoten är minst 40 - 45% av BNP. - I många av EU-länderna är  kvoten nere  kring 30%
Han kritiserade Greklandss skattesystem och berättade att  de har ett system med att dra källskatt, men ett  problem är att många arbetsgivare inte vidarebefordrar den dragna skatten till staten, utan behåller pengarna själva  - resultatet självklart förödande .
Han jämförde även krishanteringar på Island och i irland och påpekade  att Island som inte är med i EMU(och  EU), därför har kunnat devalvera (och haft stor nytta av det), vilket Irland som medlem i EMU inte kan göra, vilket  ju säger  mycket om  nackdelarna att delta i valutaunionen.
Vid pennan!
Jan-Erik Romson

Björn Elmbrant 2012
Björn Elmbrant är författare och ledarskribent på frilansbasis för Dagens Arena. Han har varit nyhetsjournalist i mer än 40 år för tidningar, radio och tv. Björn Elmbrant har bl.a skrivit politikerbiografier om Olof Palme och Torbjörn Fälldin,  "Stockholmskärlek, en bok om Hjalmar Mehr". Hans senaste bok är Europas Stålbad.

Relaterade artiklar (efter tagg)