Skriv ut denna sida

18/4: Vithet och antirasism

Nils Lundgren 13 april 2012

 
Onsdag 18 april, 18.00-20.00, Café Pan-Afrika, 
Afrosvenskarna i Stockholm 
Bohusgatan 25, t-bana: Skanstull

En reflektion kring svensk vithet som helhet och de privilegier som följer med vithet är närmast helt frånvarande. Som icke-vit svensk blir du i praktiken antirasist eftersom du ofrånkomligt tampas med rasismens negativa konsekvenser och applicerar små eller stora motståndsstrategier mot förtrycket. Som vit svensk blir du sett ur det här perspektivet per definition problematisk eftersom du gynnas i den rasdefinierade privilegiestrukturen. Det innebär att vithet kopplat till antirasism förpliktigar.

Vithet och antirasism

Utmärkande för den svenska organiserade antirasismen är att den samordnas i huvudsak av vita svenskar. Fienden består av några få morbida vita svenskar på utkanten såsom uttalade nazister eller personer som röstar på Sverigedemokraterna. Den problematiska följden av detta har blivit att vi fått en ”feelgood antirasism” som inte riktar in sig mot orättvisa strukturer utan mot enskilda individer. I Sverige har vi int haft någon antirasism som påminner om andra länders medborgarrättsrörelser där drabbade människor kräver full tillgång till sina rättigheter av staten. Istället har vita och icke-vita svenskar omfamnats fast beslutna att bekämpa det lilla fåtal som utpekas som rasister i det annars goda, antirasistiska Sverige.

En reflektion kring svensk vithet som helhet och de privilegier som följer med vithet är närmast helt frånvarande. Som icke-vit svensk blir du i praktiken antirasist eftersom du ofrånkomligt tampas med rasismens negativa konsekvenser och applicerar små eller stora motståndsstrategier mot förtrycket. Som vit svensk blir du sett ur det här perspektivet per definition problematisk eftersom du gynnas i den rasdefinierade privilegiestrukturen. Det innebär att vithet kopplat till antirasism förpliktigar. Ändå är det väldigt lätt att kalla sig antirasist i Sverige idag – även Jimmie Åkesson gör det – men vad innebär det att vara vit och antirasist. På vilket sätt avstår vita antirasister de privilegier som följer med att vara vit i Sverige? Skulle en feminism ledd av män fungera? Hur påverkas i så fall svensk antirasism av att den i så hög grad organiseras av vita svenskar? Dessa frågor är värda att diskutera av alla svenskar, vita som icke-vita, inte minst bland de av oss som menar sig vara antirasister.

Därför organiserar Café Pan-Afrika tillsammans med föreningen Hjärta, för progressiva troende med hjärtat till vänster, detta seminarium där vi problematiserar svensk vithet och svensk antirasism. Varmt välkomna till en tankeväckande föreläsning av vår egen Kitimbwa Sabuni följt av en diskussion med din aktiva medverkan.
________________

Café Pan-Afrika
 Onsdag 18 april, 18.00-20.00 
Afrosvenskarna i Stockholm 
Bohusgatan 25, t-bana: Skanstull
________________

Talare
Kitimbwa Sabuni
Café Pan-Afrika

Café Pan-Afrika är öppet mellan 17.00-21.00
I regi av Kulturaktiv

I samarbete med Ibn Rushd
För mer information se www.afrosvenskarna.se 
Facebook: Café Pan-Afrika

Relaterade artiklar (efter tagg)