Skriv ut denna sida

Önskar dom kriget?

Jan Fredriksson 17 maj 2015

Jan Fredriksson från Helsingborg har reagerat på en ledarartikel i Helsingborgs Dagblad den 9 maj av Heidi Avellan som han tycker bekymmersam och han frågar sig om: "Avellan kanske önskar sig kriget".Detta ville han debattera i liten kommentar i tidningen men Sydsvenska Dagbladet tog inte in hans kommentar.  Anm. Vårt påståendet ovan att Sydsvenska Dagbladet inte tog in hans kommentar är fel så tillvida att den 18 maj hade både Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad  publicerat Jan Fredrikssons kommentar.

Den 8-9 maj firades segern över nazityskland. Ett krig som resulterade i en enorm förstörelse och 50-60 miljoner människors miste livet. Borde vi inte ha lärt oss att frukta kriget. Uppenbarligen inte ty på nytt hörs krigstrummorna ljuda allt högre i Europa. Både Nato och Ryssland skramlar med vapnen. Den firade författaren och nobelpristagaren Günter Grass säger i en intervju i El País att han fruktar att vi sömngångaraktigt är på väg in i ett storkrig med skärningspunkten i Mellanöstern och Ukraina. I en ledarartikel i Helsingborgs Dagblad den 9 maj ansluter sig Heidi Avellan till denna syn men hon skriver på ett obekymrat sätt ”fira freden, räkna med krig”. Sedan skriver Avellan inte mer, precis som inte ett krig mellan Ryssland och Nato skulle berör oss. Den hemska tanken infinner sig att Avellan kanske önskar sig kriget. Att hon i likhet med NATO-chefen Philip Breedlove ser krig som är fred. Han tror att man kan uppnå fred genom att genomföra provokativa militära övningar längs den ryska gränsen. Tyskland har kritiserat NATO:s aggressiva hållning i Ukrainakonflikten. De uppfattar att NATO medvetet vill sabotera deras försök att skapa fred i Ukrainakonflikten.

Ett krig mellan Ryssland och Nato är inget man bara kan vifta bort. Ett sådant krig riskerar att få förödande konsekvenser för Europa och kan riskera att utlösa ett kärnvapenkrig. Oberoende vem vi anser har en skuld till konflikten måste ett krig till varje pris undvikas. Det handlar om vår allas framtid och överlevnad. Krisen mellan Europa och USA och Ryssland måste trappas ner. Det är som förbundskansler Angela Merkel, president Francois Hollande och president Vladimir Putin säger, att det inte finns någon militär utan enbart en politisk lösning på Ukrainakonflikten. Därför måste alla militära åtgärder trappas ner och att vi verkar för avspänning. Detta kan Sverige bidra med genom att arbeta för att Östersjön blir ett fredens hav.

 

Jan Fredriksson