Skriv ut denna sida

EU-migranten Codrut Kalanios skadades i misstänkt anlagd brand - nu tvingas läkarna att amputera flera fingrar.

Antonie Grahamsdaughter 27 januari 2015

Screen_Shot_2015-01-28_at_00.39.29.png

Följderna efter den misstänkta mordbranden i Högdalen i augusti fick en man, Codrut Kalanios allvarliga brännskador på båda händerna och i ansiktet. Han fick vård samma dag på Uppsala Akademiska sjukhusets specialistavdelning för brännskador. Trots att skadorna krävde eftervård och omläggningar för att infektion inte skulle uppstå, skickades han tillbaka samma dag till lägret.

I lägret fanns det varken sjukvårdsmaterial eller möjligheter att sköta om de uppkomna brännskadorna.
Efter några dagar återvände han till sin familj i Rumänien, inte heller där fick han den eftervård som skadorna krävde. Jag besökte honom i oktober i Rumänien då han berättade att han förlorat känseln i handen. Läkarna i Rumänien har nu tvingats meddela Codrut Kalanios att man kommer att blir tvungen att amputera två fingrar. Familjen har ingen sjukförsäkring och operationen kostar 7.000 kr. Amputationen är en direkt följd av den korta vård han fick i Sverige och den bristfälliga eftervården i Rumänien. Utan sjukförsäkring blir kostnaderna stora och omöjliga att betala för en redan utsatt familj. Karolinska- och Akademiska sjukhuset Uppsala skickade sedan räkningar på flera tusen kronor för den ”vård” som var alltför kort för läkning av skadorna.

Det är anmärkningsvärt att Codrut Kalanios krävs på dessa kostnader utifrån att man misstänker mordbrand.

Flera hatbrott skedde vid den här tiden i form av bränder och sönderskurna tält. Branden i Högdalen misstänktes ha varit anlagd och polisutredning ansågs så bristfällig att polismyndigheten tvingades anmäla sig själva. 

Den anmälan till avdelningen för interna utredningar hos polismyndigheten handlar om hur ärendet hanterats. Initialt gjordes bedömningar som innebar att brandplatsen inte spärrades av och säkrades. Det var först vid en senare bedömning och påtryckningar samma dag som det beslutades att spärra av området och skicka tekniker till platsen.

Under den senare tiden har EU-migranter utsatts av allt fler attentat. Hotbilden har ökat lavinartat över hela Sverige.

Text & Bild

©Antonie Grahamsdaughter

Antonie Grahamsdaughter