Skriv ut denna sida

Lyft bort licensansökningar från apoteken

Sveriges Farmaceuter 11 november 2014

unnamed.png

Sveriges Farmaceuter har besvarat remissen för del tre i Socialdepartementets stora Läkemedels- och Apoteksmarknadsutredning. Vi invänder mot förslaget att det alltjämt ska vara apotek som ska ansöka om tillstånd till försäljning av ett icke-godkänt läkemedel (licens). 

Licens är ett försäljningstillstånd för ett apotek att sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. Ett icke-godkänt läkemedel får inte utlämnas från apotek förrän Läkemedelsverket beviljat tillstånd till detta.

Expeditionen av ett licensläkemedel är tidskrävande och alltid förenat med större risker. Utredningen anger helt riktigt att tillgången på dokumentation långtifrån alltid är säkrad. Detta innebär att kontroll av exempelvis doseringar kan vara väldigt svåra att utföra för apotekare och receptarier på apotek. 

Del tre i Läkemedels- och Apoteksmarknadsutredningen föreslår att det alltjämt ska vara apotek som ska ansöka om tillstånd till försäljning av ett icke-godkänt läkemedel (licens).

Sveriges Farmaceuter säger nej till förslaget och menar att alternativ som inte inkluderar vare sig apotek eller förskrivare bör undersökas. 

Genom att lyfta bort licensansökningar från apoteken skulle tid frigöras som istället kan läggas på arbetet att säkerställa en god och säker läkemedelsanvändning - vilket är farmaceutens huvudsakliga uppdrag. 

Om apoteken ändå fortsättningsvis ska ansöka om licenser, bör en särskild tjänst på apotek tas fram som förskrivare kan anlita. Den farmaceutiska tjänsten skulle kunna innebära en ekonomisk intäkt som bidrar positivt till apotekens snäva marginaler. 

Det är dock dags att börja se utanför lådan och inte betrakta apoteken som den självklara instansen för licensansökningar.

 

 
Sveriges Farmaceuter