Skriv ut denna sida

Nätverket Rädda Råstasjön får pris för sin miljökamp

Nätverket Rädda Råstasjön 15 oktober 2014

Screen_Shot_2014-10-15_at_09.47.10.pngHenrik Persson från Nätverket Rädda Råstasjön har fått Världsnaturfonden/WWF:s pris "Årets miljöhjälte". Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott i Solna torsdagen den 16 oktober kl 12.

Vad frågan gäller är att man i Solna beslutat att bygga tätt intill den värdefulla Råstasjön, och inkräkta på strandskyddet. Råstasjön är en grund och näringsrik slättsjö. Våtmarkerna intill har tagit 100 år att bildas. Hornborgasjön är av samma typ, men mycket större. Sjön och naturområdena runt Råstasjön är, trots att det handlar om små områden, mycket artrika – där finns 180 fågelarter, 350 växtarter, sju arter fladdermöss med mera. Det är närheten till tätort och stadsmiljö som gör området så ovärderligt i kombination med en rik biologisk mångfald. I Råstasjön finns också en av Mälardalens största skrattmåskolonier. Den hotas av byggplanen.

Det exploateringsförslag den dåvarande politiska majoriteten i Solna vill genomdriva antogs den 

16 juni i år. Sex hela stadskvarter vill man klämma in mellan sjön och de fem 22-våningshus som redan byggs. Ännu större delar av skogen vid Råstasjöns nordöstra del skulle försvinna – och omistliga naturvärden med den –  för att aldrig komma tillbaka. Mer bebyggelse vid sjön skulle för alltid också skada omkringliggande natur mer än vad som redan skett. 

På vintrarna kan man se vattenrallar precis vid gångvägen runt sjön. Det är mycket ovanligt. Vattenrallen är en skygg fågel som sällan visar sig. Man reser från andra länder för att fotografera vattenrall vid Råstasjön. Genomförs det planerade bygget kommer våtmarken att torka ut och vattenrallarna försvinna. Dessutom är området vid sjön ett av de viktigaste rekreationsområdena för solnabor och många andra. Att av ekonomiska skäl förstöra Solnas unika naturområde är inte rimligt, anser Nätverket Rädda Råstasjön.

Opinionen i Solna och kringkommuner är omfattande mot de fortsatta byggplanerna. Över 21 000 underskrifter säger nej till bygget – men den politiska ledningen i Solna kommun vill ändå inte lyssna.

Angrepp på den biologiska mångfalden förekommer i hela världen. Av världens regnskogar har hälften försvunnit sedan 1950. Arktis hotas av oljeborrning; här i Norden planeras gruvor i världsarv och nationalparker. Men över hela världen ställer sig människor upp och försvarar naturen. I Sydamerika protesterar ursprungsfolk för att rädda ursprunglig natur. Mellanösterns ungdomar enas för att stoppa klimatförändringarna. I Nordamerika demonstrerar folk mot en ny förödande gasledning.

Vi - unga och äldre, barnfamiljer och motionärer, fågelskådare, naturvandrare och den stora allmänhet som vill ha kvar den fina naturen vid Råstasjön, är en del av detta. Tillsammans står vi upp och kräver det enda rätta. Att hela naturområdet runt Råstasjön bevaras och blir naturreservat. Årets miljöhjälte har initierat kampen för att bevara och skydda det återstående området kring Råstasjön och grunden är de 10 punkter vi antagit, se nedan.

Precis som resten av världen står Solna stad nu inför ett vägskäl. Kommer politikermajoriteten i Solna att välja exploateringens väg – där kortsiktig vinst värderas högre än ekonomisk hållbarhet, där naturvärden förstörs för all framtid? Vi måste tänka på framtiden, på kommande generationer. Vi ska lämna en bra miljö och värld till de som kommer efter oss. Alla behöver ha vardagsnatur, nära och lättillgänglig. Den har vi nu vid Råstasjön med kvarvarande grönområde. Råstasjön finns i världen. Vi har en enda planet, med den natur som finns här. Plockar vi bort den bit för bit med bebyggelse och vägar så finns till slut ingen natur kvar.

Nätverket Rädda Råstasjön

Hemsida: www.raddarastasjon.se

Namninsamlingen för att rädda Råstasjön: http://tinyurl.com/Rastasjon.
Mer fakta på: http://radda-rastasjon.bloggplatsen.se/

Detaljplan: https://www.solna.se/Global/Nyhetsrelaterade/illustrationsplan%20stor.jpg
Facebook: https://www.facebook.com/RaddaRastasjon

Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5stasj%C3%B6n

Kontaktperson: Henrik Persson, tel 073-667 64 39,

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

WWF:s pressinbjudan: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1581271-pressinbjudan-kungen-delar-ut-rets-pandabok-och-ww-fs-miljhjltar-prisas

 

Fotografier: 

Henrik Persson. Foto: Ola Persson

Råstasjön. Foto: Wikipedia

 

Vi i Nätverket Rädda Råstasjön kräver följande:

• Solna kommuns planförslag ska avvisas i sin helhet. • Ingen ny bebyggelse utmed Råstasjöns norra och östra sida.• Hela skogsområdet ska bevaras intakt. • Upprätthåll strandskyddet.• Gör Råstasjön med omgivningar till naturreservat.• Natur- och rekreationsvärden ska prioriteras.
• Rödlistade arter måste bevaras.• Bostadsbebyggelse bör ske på annan plats.• Värna barn och ungas rätt till naturområden i sin närmiljö. • Återställ i möjligaste mån den gröna kilen Järvafältet-Lötsjön-Råstasjön-Nationalstadsparken.  

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=reG4hQwqmCw

 

Mot slutet av den här filmen berättar Henrik Persson varför han och Nätverket Rädda Råstasjön är mot planerna att bygga mer vid sjön. Filmen visar först utdelandet av pris till den tiotusende som skrev på namnlistan mot bygget - Fang Wang från Solna. Namnlistan innehåller idag mer än 21 000 namn. Dessutom ser vi den unika naturen och namninsamlare från Nätverket Rädda Råstasjön.

 

Nätverket Rädda Råstasjön