Skriv ut denna sida

Misstänkt mordbrand i EU-migranternas läger i Högdalen Stockholm.

Antonie Grahamsdaughter 1 september 2014

Screen_Shot_2014-09-01_at_16.07.27.png

 Mellan lördag och söndag natt brann två av EU-migranters tillfälliga hem ned till grunden i lägret vid Högdalen.Två personer skadades och fördes till Uppsala sjukhus för vård av brännskador. En person ligger fortfarande kvar nedsövd med allvarliga brännskador.

Femton personer befann sig sovande i skjulet i lägret i Högdalen när bostaden började brinna.  De vaknande av den kraftiga röken och tog sig ut genom lågorna med hjälp av vänner i lägret. Brandkåren och ambulans kallades till olycksplatsen.Två personer fick allvarliga skador och skickades till Huddinge sjukhus. Skadorna bedömdes så pass allvarliga att det krävdes vård i Uppsala brännskadeavdelning. En av de skadade fick brännskador på båda händerna och skador i ansiktet.

En av de skadade kunde under söndagen lämna sjukhuset tillsammans med sin mor

och volontärer från föreningen HEM. Ytterligare en skadad person ligger nedsövd på avdelningen på sjukhuset i Uppsala. Det är fortfarande ovisst om hans tillstånd.

Flera EU-migranter berättar att branden var mycket våldsam. Vi sov och kände plötsligt röklukt. Det slog upp höga lågor utmed väggarna. -Det brann överallt och vi kastade oss ut. Många är djupt skärrade av händelsen. Båda skjulen brann ned till grunden. Samtliga identitetshandlingar och ID kort förstördes. Elden tog bohag, kläder och pengar som samlats in.. Förkolnade rester av stolar, madrasser och husgeråd vittnar om händelsen.

Screen_Shot_2014-09-01_at_16.08.01.png

En av de äldre kvinnorna gråter och är förtvivlad över allt som är förstörst.–Hon berättar att de samlat ihop det de kunnat för att resa hem till Rumänien. Nu är allt arbete förgäves.Trots allt elände är hon tacksam över att hennes son lever.

Vid lunchtid anländer polisen och spärrar av brandområdet. En förundersökning har startas för att reda ut hur branden började. Man misstänker att branden kan vara anlagd.

Många är chockade över det inträffade och jag frågar mig -vem tänder eld på ett skjul med femton sovande människor ?

Tidigare i sommar attackerades ett läger i en söderförort av en knivman.

Flera tält blev sönderskurna men den gången skadades ingen.

Foto och text Antonie Grahamsdaughter

 

Antonie Grahamsdaughter