Skriv ut denna sida

Jelka-Rimakåbbå är hotat!

Leif Öhman 23 juni 2014

10321809_737125036310457_2892160174525789083_o.jpg

 

 

OMRÅDET TOMT

 

"Borrningen enligt Fas III planeras att utföras i enlighet med arbetsplanen, till en början med en borrmaskin och efter en tid möjligen med två maskiner, dagskift eller dag- och nattskift. Vid varje borrplats (borrhål) kommer en borrmaskin, samt en hjälpmaskin, att stå. Två personer per borrplats kommer att utföra borrningsarbetena, därtill kommer personal från borrentreprenören och från JIMAB att besöka borrplatserna. Borrentreprenören kommer att ha en mindre rastkoja i närheten av borrmaskinerna och förflytta material (borrkärnor och bränsle) mellan borrplatserna och bilar med hjälp av skoter eller 4-hjuling, en per borrmaskin. Bilar kommer att parkeras vid sidan av Lastasvaratjvägen, så att de inte spärrar vägen." Ur underrättelse från Jimab 2014-05-28.

 

Det gäller Gallok och Beowolf/Jimab:s planer där. Aktivisten Risto har övervintrat på plats och har då kunnat observera bolagets framfart. Kartan visar hur de gått fram och vilka ytterliga planer de ämnar verkställa. Vintern och all snö har inte hindrat bolaget, under vårvintern har det borrats i skift och målet har sagts vara provsprängningar under eftersommaren. Det har uppgetts att 90 hål ska borras.

 

Risto har kunnat observera ett flertal hydrauloljeläkage och har anmält dem till länsstyrelsen som    godtagit löfte om sanering, dock utan efterkontroll. Arbetsområdet har förvandlats till något bedrövligt. Men något har hänt.

Borriggarna är borta, verkligheten stämmer inte med underrättelsen från Jimab. Risto meddelar: Området tomt.

Det är öppet för spekulationer, vad har hänt? Tom kassa, sjunkande malmpriser, semester eller gardering mot nya sommaraktioner? Bolagets jurist har tidigare meddelat att målet är provbrytning under eftersommaren. Vi väntar nu med spänning på svar från Geovista(Jimab:s ombud). 

Gruvsjukan sprider sig i Jokkmokks kommun. Jelka-Rimakåbbå och nu i dagarna ett undersökningstillstånd i ett område mycket nära Vaikijaur.

 

Leif Öhman