Skriv ut denna sida

Åke Andersson 1931-2014.

Ulf Bjerén 4 maj 2014

Åke Andersson har gått ur tiden. "Han stred för rättvisa, fred och solidaritet." skriver vännen Ulf Bjerén.

Åke Andersson stred för rättvisa, fred och solidaritet.

Skriver dessa rader efter att ha nåtts av budet att stridskamraten Åke Andersson i Johannishus gått bort.  Åke är välkänd i Blekinge efter sin tid som fackföreningskämpe och landstingsråd och för lokaltidningen Sydöstrans läsare som debattör.

Jag lärde känna Åke i motståndet mot kapitalets EU och EMU 1994 respektive 2003. En kamp som han konsekvent drev vidare i studiecirkeln ”Värna välfärden” mot den av EU påbjudna högerpolitikens implementering i Sverige. Vi förenades i det antiimperialistiska arbetet mot krigen i Afghanistan och Irak och mot närmandet till Nato.

Åke nämnde att han var årsbarn, född 1931, med skotten i Ådalen och återkom ofta i diskussionerna till sin uppväxt med dess massarbetslöshet, fattigdom och orättvisor. En förebild han ofta refererade till var Ernst Wigforss, arkitekten bakom folkhemsbygget. I bokhyllan stod statyetter av Gunnar Sträng och Tage Erlander.

Åke hade starkt patos i försvaret av välfärdsreformerna och hans debattinlägg i Sydöstran uppskattades mycket. Han argumenterade ihärdigt och konsekvent mot privatiseringarna i den offentliga sektorn. När socialismen ströks ur partiprogrammet lämnade Åke socialdemokraterna.

2002 deltog han i bildandet av Folket i Bilds avdelning i Blekinge och han var mötesledare i seminarier som vi anordnade.

Vi som idag för kampen vidare kan hämta styrka i minnet av Åke Anderssons gärning. Han stod rakryggad upp för rättvisa, fred och solidaritet.

Ulf Bjerén   

Ulf Bjerén