Skriv ut denna sida

Visan om arbetsförmedlarens vardag

VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU 23 mars 2014
Visan om arbetsförmedlarens vardag Video: Thomas Johnson

Arbetsförmedlare Karin sjunger rakt ur hjärtat.

Martin Mobergs betraktelser...fredagen den 21:e mars 2014

Därför är det dags att göra slut med utförsäkringslinjen

"...betänk att de som idag utförsäkras ut i fattigdom och bidragsberoende, en gång hade det som vi med jobbet kvar tar som rena självklarheter att man har jobb och livet det bara rullar på. så pang förändras allt p g a att sjukdom slår till, kanske man slits ut successivt då arbetsmiljön är satt längre ned på prioriteringslistan i en slimmad organisation eller etter värre att man drabbas av arbetsplatsolycka. I det läget är det viktigt med en juste och rättssäker sjukförsäkring värd namnet, att det finns en arbetsskadeförsäkring som man kan lita på finns där och helst att det råder en bra och säker arbetsmiljö med förebyggande insatser. Allt hänger ihop och att då gång på gång förskjuta skulden på budbäraren, gör att man tappar fokus på var ansvaret ligger i realiteten nämligen hos den idag sittande moderatledda minoritetsregeringen. Därför är det dags att skifta politik den 14 september och göra slut med denrådande utförsäkringslinjen och#Reinfeldtssverige..."

SVT Östnytts granskning visade att många arbetsförmedlare omöjligt kan hinna med sitt jobb. Nytillträdde generaldirektören Mikael Sjöbergs första beslut är att ändra rutinerna.

"Aktivitetsrapporterna som började införas i höstas blev droppen. Från och med mars ska alla arbetssökande varje månad skicka in en rapport där de berättar vad de har gjort för att komma ur sin arbetslöshet.
Dessa rapporter ska granskas och följas upp med ett personligt besök. Men för många arbetsförmedlare räckte inte arbetstiden till. Flera arbetsförmedlare berättade i Östnytt om det kaos som utbröt när de kallade in de arbetssökande för ett personligt möte varje månad. ”Det har inte fungerat bra”

Mikael Sjöberg fattade i dag beslutet att ändra de rutinerna.

– Så som vi har hanterat det här fram till i dag har det inte fungerat bra för våra medarbetare, och därmed inte heller fullt ut för de arbetssökande.
Hans första beslut på nya jobbet är att ta bort kravet på ett personligt möte. Om allt är okej med aktivitetsrapporten ska de arbetssökande nu istället få ett automatiskt svar."

Unionen storägare i Profficesfären
arbetaren.se
Bemanningsföretagen har beskrivits som ett hot mot fackföreningsrörelsen. Trots detta har fackförbundet Unionen köpt aktier för nästan 43 miljoner kronor i tre olika bemanningsföretag.

 

Metro 21 mars 2014. Helena, 30: Telia sa upp mig för att jag vabbade

Helena Karlsson vabbade i två dagar när hennes son skulle operera bort sitt ena öga på grund av en cancertumör. När hon kom tillbaka till jobbet efter vabbandet blev hon uppsagd från sin provanställning på Telias support.

Länstidningen Södertälje: 72 satsade miljoner gav 11 jobb

I oktober 2012 drog K2 i gång efter att ha beviljats närmare 31,1 miljoner kronor i EU-medel från Europeiska socialfonden, ESF. Kommunen sköt till 25,5 miljoner kronor och arbetsförmedlingen 15,5 miljoner i projektbudgeten som uppgår till 72,1 miljoner kronor. Orsaken till att kommunen tog på sig uppgiften att agera arbetsförmedling var att man ansåg att arbetsförmedlingen, AF, var alltför dålig på att få folk i jobb och något extraordinärt behövde göras... K2 startade för att Södertälje ansåg att arbetsförmedlingen var för dålig på att få folk i jobb, men så gott som alla jobb K2 fixat finansieras med lönebidrag från AF.

 

Regeringens sänkning av avgifterna för unga anställda har kostat staten flera tiotals miljarder.

"Som räkneexempel väger rapporten antalet nya jobb mot de minskade bruttointäkterna i avgifter för statskassan. Då blir kostnaden för varje jobb 1-1,6 miljoner. I extremfallet, för 25-åringarna, beräknas kostnaden per jobb till mellan 1,6 och 7,4 miljoner kronor. Det beror på att unga i den åldersgruppen har högre löner än yngre och dessutom jobbar mer.

Den höga kostnaden per jobb generellt beror enligt rapporten på att en stor andel av sänkningen hamnade hos unga som redan hade jobb eller som skulle ha fått jobb även utan den."

 

 

VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU