Skriv ut denna sida

Facklor mot patriarkatet

Lucas De Vivo 9 mars 2014
Facklor mot patriarkatet
Bild: Lucas De Vivo

Uppsalas tjejjours fackeltåg lyste upp centrala Uppsala den 8 mars på internationella kvinnodagen.

Parollen var rätten för unga tjejer att bestämma över sin egen kropp.

Demomingel-1.jpg Samlingsplats var parken utanför Uppsala slott. Där såldes det facklor för tjugo kronor styck, och plakat med olika budskap delades ut till de som ville bära. Enligt arrangörerna samlades cirka 190 demonstranter.Demomingel-7.jpgDet långa fackeltåget tågade sedan genom centrala Uppsala. Slagord som ”Inga fler ursäkter – inga fler våldtäkter”, ”Inga sexister på våra gator” och ”vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex när vi säger ja”, ekade mellan husen.

Manifestationens slutmål var Gamla torget i centrala Uppsala. Där sjöng Julia Hellström och Saga Hävermark finstämda kamplåtar om feministisk revolution för deltagarna, ackompanjerade av akustisk gitarr och tamburin.

BAND-FACKLA.jpgDärefter höll tjejjourens ordförande Annie Forsgren ett tal, där hon pratade om objektifieringen av kvinnor.– En kvinna håller i en av de största livesända tv-händelserna under året och det första hon möts av är hatiska och hånande kommentarer kring hår under hennes armar, sade hon i talet.

Annie-Forsgren.jpg

Hon menade att detta är ett uttryck för synen på kvinnan som ett objekt som inte har rätt att bestämma över sin egen kropp. Detta synsätt, är enligt henne, anledningen till att framförallt män tar sig rätten till tolkningsföreträden, att berätta för kvinnor hur de ska tycka, tänka och känna och huruvida de ska få göra abort. I sitt tal menade hon att detta får enorma konsekvenser.– Det begränsar allas liv, och det leder till allt från en skämtsam klapp på rumpan till trafficking.

Demomingel-6.jpg

Demonstrationen är en del av det opinionsbildningsarbete som tjejjouren gör, berättar Annie Forsgren. Genom att bland annat anordna manifestationer, bokbord och besöka skolor vill de skapa opinion kring unga tjejers villkor.

Hen.jpg

Huvuddelen av tjejjourens arbete är dock en webbaserad chat dit alla tjejer kan vända sig för att få hjälp och berätta sin historia. Man följer även med tjejer som vill ha stöd till ungdomsmottagningen eller polisen.

Flygbladsutdelning-1.jpg

Allt görs på ideell basis, och tanken är att tjejer hjälper tjejer.Förra året hörde 459 tjejer av sig till tjejjouren för att få råd och stöd.

Flygbladsutdelning-2.jpg I en insändare publicerad i Upsala Nya Tidning den 8 mars i år, så menar föreningen att ideella organisationer behövs därför att samhället valt att blunda för vad som händer med unga tjejer och att nästan hälften av alla tjejer i övre tonåren har problem med ångest och oro.

Demomingel-4.jpg

– Att vi är många här idag är ett steg i rätt riktning. Vi måste stå upp för oss själva och varandra och säga stopp varje gång vi ser någon form av diskriminering, avslutar Annie Forsgren sitt tal.

Dags att se tjejerna. När unga tjejer blir utsatta för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld handlar det om brott, skriver Uppsala Tjejjour.

Lucas De Vivo