Skriv ut denna sida

Demonstrerar mot gruvan i Kallak

Nils Lundgren 9 februari 2014
Massiv demonstration mot gruvor i Gállok/Sápmi/Sverige - 8 febr whatlocalpeople

Ett massivt demonstrationståg gick genom Jokkmokk, och marknaden, på lördagen. "Sverige är ingen loppmarknad", "No mines in Jokkmokk" och "Stoppa gruvan i Jokkmokk". Budskapet från de ca 350 demonstranterna var tydligt. I spetsen av tåget gick Tor Lundberg, naturfotograf från Randijaur. Idag blev Henrik Blind intervjuad av ett kinesisk tv-bolag om kampen för ett gruvfritt Gállok (Kallak)

Demonstrationståg mot gruvan i Kallak

 

Mäktigt tåg mot gruvor marscherade genom marknaden

350 personer manifesterade på lördagen mot gruvbrytning i Sapmi. Det kom till och med hälsningar från en urfolksgrupp i Berlin.

350 tågade mot gruvor svt.se

Tidigare under helgen hölls ytterligare en manifestation mot gruvnäringen: En svart renrajd.

Henrik Blind      Gruvfritt Jokkmokk:

Det folkliga motståndet mot en gruva i Gállok (Kallak) och mot Sveriges mineralpolitik blir bara större. Kampen väcker stort intresse bland internationell media där både Washington Post och Al Jazeera har rapporterat. Det är oerhört glädjande att se att intresset inte har mattats av. Det blev jag varse om igår då jag blev intervjuad av ett kinesisk tv-bolag om kampen för ett gruvfritt Gállok (Kallak). Vårt motstånd är ingen lokal fråga utan i högsta grad en global. Tillsammans är vi starka - låt vår röst höras runt om vår gemensamma glob!Kinaintervju_Henrik_Blind.jpg