Skriv ut denna sida

Göteborg mot rasism och fascism

Julia Forsberg 21 december 2013
Tal av Julia Forsberg @ Fackeltåg mot rasism (GBG, 19/12 -2013) Nicolas Sahlqvist

Julia Forsbergs tal på demonstrationen den 19 december. Vi hjälptes åt att ge varandra hopp och mod att stå upp mot rasismen och att våga säga ifrån och visa att nu räcker det. Vi går inte med på det här längre. Kanske blir 2014 ett lite mer hoppfullt och medmänskligt år?

Julia Forsberg:  Jag har försökt formulera något i huvudet ända sen demonstrationen den 19 december. Något för att säga tack, för att uttrycka mina känslor över det vi lyckades göra.

Det går inte så bra.

Först och främst så är jag helt jävla golvad över responsen jag fick på ett litet FB-event. Jag tänkte väl att vi kanske blir 50 pers? Vi blev ca 3-4000, enligt polisen.

Jag vågar inte börja nämna namn, personer att tacka, egentligen. Men, jag måste speciellt skicka en massa kärlek till Karin som har jobbat så otroligt hårt och mycket och bara körtkörtkört hela veckan, och Albin och Deeqa som tog på sig att koordinera funktionärer. Vilket jobb!

Också jättetack till alla som hjälpte till att arra, moderera den här sidan, ni som hjälpte till under själva demonstrationen på olika sätt, som funktionärer och med utrustning, musik och tal. Stort tack till polisen har varit helt fantastisk.

Världens största tack till alla ni som kom, och som delat eventet och skickat uppmuntrande meddelanden till oss. Det uppskattas så otroligt mycket.

Jag tycker att vi lyckades med något helt fantastiskt : vi hjälptes åt att ge varandra hopp och mod att stå upp mot rasismen och att våga säga ifrån och visa att nu räcker det. Vi går inte med på det här längre.

Och jag tänker att kanske, kanske blir 2014 ett lite mer hoppfullt och medmänskligt år?

Julia Forsberg

Foto-Kjell-Martinsson.jpg

 Kjell Martinsson den 19 december

Värdig anti-rasistisk demonstration i Göteborg
Från Götaplatsen till Järntorget. I en värdig, tyst, anti-rasistisk demonstration, där det ungdomliga inslaget var påtaligt. Den nästan ljumma kvällen bidrog också till en mycket god stämning.
Många med facklor lyste upp Avenyn, Vasagatan och Haga Nygata på den – i privat regi – i hast sammankallade demonstrationen. Den var en reaktion på ”det svarta gänget” och dess överfall på demonstrationen i Kärrtorp förra helgen. Bra stöd av MSN-media t.ex. Metro (första sidan), SVT-text och även Dagens Nyheter (notis).
Tal hölls av bl.a. initiativtagaren Julia Forsberg, som var skakad av vad som skett och som kände att hon ”måste göra något”. Kulturinslag framfördes av Ingrid Hedin-Wahlberg och även Loke. Den något amatörmässiga högtalaranläggningen gjorde att deltagarna fick knô ihop sej vid den lilla scenen. Men det gjorde inget en kväll som denna.

 

Goteborg_mot_rasism.jpg

UPPROPET FÖR DEMONSTRATIONEN I GÖTEBORG

Med anledning av alla de hemskheter som begås och de odemokratiska, rasistiska, nazistiska och fascistiska krafter som verkar vara på frammarsch i vår värld vill jag att vi ska samlas och visa att vi har fått nog. Det är inte okej att sprida hat. Det är inte okej att bruka våld mot fredliga manifestationer. Det är inte okej. Det är inte mitt Sverige, inte ett samhälle jag är okej med att vara en del av.

EVENTINFORMATIONEN UPPDATERADES SENAST 18/12 19:15

Vi samlas och går i tystnad med facklor och sprider vårt budskap om kärlek, solidaritet och medmänsklighet. Eventuellt sjunger vi sånger.

Christer Mattson, som har tagit fram Kungälvsmodellen och framgångsrikt arbetar mot intolerans bland ungdomar, kommer att tala. Även Julia Forsberg, som har tagit initiativet till fackeltåget. Ingrid Hedin Wahlberg och Loke Nyberg kommer att sjunga, och förhoppningsvis kommer Kiriaka att spela för oss.

Den viktigaste regeln: detta är en fredlig manifestation. Vi är alla arga men detta handlar om att uttrycka denna ilska genom kärlek till varandra.

Partipolitiskt, organisatoriskt och religiöst obundet.

Plats: VI GÅR FRÅN GÖTAPLATSEN KLOCKAN 18, via Vasagatan och Haga Nygata till Järntorget. Vi håller oss på gångbanor osv och stör trafiken så lite som möjligt. Med reservation för ändringar.

Facklor: Ta med egna! Annars kan en ju med fördel bära ett ljus (tänk Luciatåg). Om du väljer att bära ljus, se till att skärma av det så att det inte blåses ut av vinden. En vid engångspappersmugg kan fungera fint. Några kommer att sälja facklor till självkostnadspris; andra för 5kr (delvis donerade). Först till kvarn kommer gälla.

Banderoller: Ta med egna! Snälla, fina ord. Även om denna manifestation är obunden så vet jag ju att ni kanske inte är det, naturligtvis har några av er passande banderoller med ev partisymboler på: detta är helt okej. Men jag vill (återigen) poängtera att detta inte handlar om partipolitik, religion eller liknande: så banderoller med antirasistiskt budskap på som råkar ha tex partisymbol på=okej; ren partibanderoll=nejtack :)

Demonstrationsvakter: Nu börjar vi bli rätt många och jag fick tipset att försöka dra ihop några demovakter som kan hjälpa till att se till att allt går lugnt till (det kommer det NATURLIGTVIS göra, men to be safe…). Så: är du intresserad så hör av dig!

Vi som arrangerar detta vill gärna be deltagare att inte maskera sig.

Ett jättestort tack till er alla för ert intresse och engagemang och alla erbjudanden om hjälp!!! Ska vara med i P4 morgon på tisdag (ca 07.10 men lyssna inte för jag kommer bara svamla) så förhoppningsvis kommer vi nå ännu fler. Tack för att ni fortsätter sprida detta underbara, jag vet att i alla fall jag behövde den här dosen medmänsklighet med tanke på allt hemskt som sker.

Det här eventet skapades inte som ett forum för rasistisk propaganda eller påhopp. Därför kommer inlägg av den karaktären utan undantag att raderas.

Vill man debattera eller diskutera formerna för aktivism, antifascism eller liknande så har det skapats en debattgrupp i precis det syftet, den kan ni hitta här:
https://www.facebook.com/groups/1494980647394723/
OBS: Arrangörerna av detta event är INTE arrangörer av den gruppen, utan den är ett eget initiativ. Vi tar alltså inget ansvar för, eller vill kopplas ihop med, eventuella åsikter som framförs där.

Vi förbehåller oss rätten att under tåget be folk ta ner plakat som anses stötande. Vi vill inte att någon person eller grupp säljer något eller samlar in pengar under eventet.

Tack för att ni respekterar dessa regler och för att vi kan hjälpas åt att se till att detta blir en bra kväll.

 
Julia Forsberg