Skriv ut denna sida

Protestera mot Natos krigsövning

Ulf Bjerén, Karlskrona 3 juli 2013

Tvåhundra år av fredspolitik, neutralitet och alliansfrihet har successivt övergivits. Lördag 7 september, då cirka 40 krigsfartyg ligger för ankar i Karlskrona, ordnas demonstration och protestmöte

Protestera mot Natos krigsövning


Försvaret, som haft i uppgift att värna Sveriges oberoende och territorium, har ställts om till att delta i aggressiva krigsinsatser ledda av Nato.

Detta samtidigt som svensk trupp knappast alls längre medverkar i fredsbevarande operationer under FN-flagg.
Omläggningen av försvars- och säkerhetspolitiken har skett smygande utan stor offentlig debatt. Överenskommelser har fattats över folkets huvuden.
Nu har Natoanhängare även dammat av det gamla rysspöket för att med hänvisning till Sveriges bristfälliga försvarsförmåga argumentera för Natoanslutning.

I september står Sverige värd för Northern Coasts, en stor Natoövning med deltagande av 15 stater och ledd av Tyskland. Östersjön blir en fiktiv krigszon. Alla vapenslag medverkar men med marin tyngdpunkt.
Scenariot för övningen beskrivs som en inbördeskonflikt i det fiktiva landet Bogaland där de deltagande staterna ingriper för att framtvinga fred.
Ungefär det vi ser från Syrien på nyheterna varje dag säger örlogskapten Jonas Nyberg, projektledare, i en intervju.

Lördag 7 september, då cirka 40 krigsfartyg ligger för ankar i Karlskrona, ordnas demonstration och protestmöte i Karlskrona på en plattform av tre paroller:

Nej till Natomedlemskap!

Natos ömsesidiga försvarsförpliktelser skulle omöjliggöra för Sverige att stå utanför ett kommande storkrig.
Sverige skulle som medlem inte kunna undandra sig att Natos kärnvapen i krigstid förläggs till svensk mark vilket ökar risken att Sverige också blir ett nukleärt slagfält.

Nej till deltagande i Natos krig!

Dessa krig motiveras alltid med de ädlaste syften. I verkligheten är motiven krassa: Kontroll över olja och andra resurser, baser och geopolitiska positioner.
Natos krig i Kosovo, Afghanistan och Libyen, där Sverige medverkat, har förts i strid med folkrätten och resulterat i osjälvständiga stater som är som blödande sår.

Nato ut ur Sverige!

Att svensk trupp underställs Nato i verkliga krig och i krigsövningar för oss närmare krigsalliansen och underbygger argumentationen för fullt medlemskap.
Samtidigt undergräver det förtroendet för Sverige som alliansfritt land och fredsmäklare.
Det har nu gått så långt att svenskt territorium i stor skala upplåts för utprovning av en ny generation högteknologiska helvetesvapen och för militärövningar under Natos ledning.

Protestera mot Nato 7 september!


Ulf Bjerén, Karlskrona  
                 

Publicerad Sydöstran 13-07-03


Ulf Bjerén, Karlskrona