Skriv ut denna sida

Vi öppnar en homovänlig moské i Uppsala

Mohamed Omar 18 april 2013

I Uppsala har jag och mina vänner bestämt oss för att öppna Sveriges första homovänliga moské. Den ska också aktivt verka för att främja lika rättigheter för män och kvinnor. Ingen könssegregering! Vi kommer inom kort att bilda en förening i detta syfte. På tisdag (23/4) har vi vårt första konstituerande möte.

De islamiska organisationerna i Sverige är djupt konservativa. Jag talar nu inte om muslimer i allmänhet utan om de religiösa organisationerna och deras ledarskap. Det finns gott om progressiva muslimer, men de är än så länge oorganiserade.

I hela Sverige finns det till exempel inte en enda moské där homosexuella kan känna sig välkomna. Alla moskéer är också könssegregerade. I andra europeiska länder har progressiva muslimer kommit igång och startat moskéer. Vi behöver göra det i Sverige också. Förändring är nödvändig.

I Uppsala har jag och mina vänner bestämt oss för att öppna Sveriges första homovänliga moské. Den ska också aktivt verka för att främja lika rättigheter för män och kvinnor. Ingen könssegregering! Vi kommer inom kort att bilda en förening i detta syfte. På tisdag (23/4) har vi vårt första konstituerande möte.

Man ska inte behöva vara ”religiös”, vad det nu betyder, för att trivas. Vår förhoppning är att moskén också ska fungera som ett kulturcentrum med musik, poesi, föreläsningar, debatter, teater och så vidare. Det gäller att hitta en lämplig lokal.

Många unga muslimer i Sverige känner sig främmande för de konservativa värderingar som präglar de befintliga moskéerna. Samtidigt är deras muslimska identitet är viktig för dem. Det behövs en plats för dem att tillsammans med andra utveckla en progressiv, tolerant och öppen muslimsk identitet.

Moskén kommer särskilt att lyfta fram den fritänkande och toleranta traditionen inom sufismen, islams mystik, moderna progressiva tänkare, HBTQ samt feministiska nytolkningar.

Tycker du att det låter som en bra idé? Vill du vara med i en sådan moskéförening? Mejla mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

  1. Vill starta gaymoské - DN.SE

    20 dec 2012 – Sveriges första "homoské", ett center för gay muslimer. Det vill Ardeshir Bibakabadi, ledare för föreningen Homan som arbetar för hbt-personers ...
  2. Nu finns homoskén | Kultur | Aftonbladet

    30 nov 2012 – Och det är inte vilken moské som helst, utan Frankrikes första för homosexuella muslimer. Fransk-algeriske Ludovic-Mohamed Zahed är själv ...
  3. Ardeshir vill öppna gaymoské i Göteborg - Nyheter24

    20 dec 2012 – Ett gayvänligt muslimskt center har öppnat i Paris. Nu vill Ardeshir Bibakabadi, ordförande i föreningen Homan, öppna en homomoské i ...
  4. Vill starta Sveriges första gaymoské | GT - Expressen

    20 dec 2012 – GÖTEBORG. Sveriges första moské för gaymuslimer. Det vill Ardeshir Bikakabadi, ledare för föreningen Homan, starta i Göteborg.
  5. Muslim vill öppna moské för homosexuella äktenskap - Exponerat

    26 nov 2012 – Efter en pilgrimsfärd till Mecka bestämde sig en fransk muslim för att han vill att öppna en moské för homosexuella - så de kan gifta sig.
  6. Europas första homomoské är här | Samhälle | QX

    5 dec 2012 – De finns i Kanada och i USA. Men hittills har de inte funnits Europa. Homomoskéerna. Men nu är de här för att stanna. Europas första ...
  7. Ardeshir vill öppna en Hbt-moské | Samhälle | QX

    20 dec 2012 – Ardeshir Bibakabadi vill öppna gay Moské ... verkat i många år och i USA har imamen Daayiee Abdullah verkat som öppet homosexuell.
  8. BBC News - Gay-friendly 'mosque' opens in Paris

    A prayer room described as Europe's first gay-friendly mosque is opening on the outskirts of Paris. The new centre is run by Ludovic-Mohamed Zahed, a gay ...
Mohamed Omar